Täältä tullaan CERN!

Polvijärven, Outokummun, Juuan, Nurmeksen ja Valtimon lukioista lähtee yhteensä 20 fysiikan opiskelijaa marraskuun lopulla tiedeleirikouluun Sveitsiin. Nuoret tutustuvat kolmen päivän ajan Euroopan hiukkastutkimuskeskus CERNiin, jonka ylpeys on maailman suurin hiukkastörmäytin.

Kotimaa
LHC-hiukkaskiihdytin kulkee 27 kilometriä pitkässä tunnelissa Sveitsin ja Ranskan rajalla.
LHC-hiukkaskiihdytin kulkee 27 kilometriä pitkässä tunnelissa Sveitsin ja Ranskan rajalla.Martial Trezzini / EPA

20 fysiikan opinnoissa menestynyttä pohjoiskarjalaista lukiolaista lähtee matkalle luonnontieteiden ytimeen.

Nuorten tiedeleirikoulu järjestetään marraskuun lopulla Euroopan hiukkastutkimuskeskuksessa CERNissä Sveitsissä. Geneven koneeseen nousee oppilaita Polvijärven, Outokummun, Juuan, Nurmeksen ja Valtimon lukioista.

CERNin ylpeys on maailman suurin, 7,5 miljardia euroa maksanut hiukkastörmäytin. Keskuksessa on 2 400 vakituista työntekijää, joiden lisäksi siellä vierailee vuosittain lähemmäs 10 000 tutkijaa.

Luvassa kiihdyttävä kokemus

Aiemmin CERNissä opiskelijoiden kanssa vieraillut Polvijärven lukion matematiikan ja fysiikan opettaja Päivi Oinonen tietää, että käynti tutkimuskeskuksesa antaa hyvän kuvan siitä, miten kansanvälinen tiedeyhteisö toimii.

- Se on hyvin verkostoitunutta ja monipuolista. Siellä voi tutustua eri kansallisuuksiin ja nähdä hienot mittauslaitteistot ja järjestelmät, ja kuinka ne toimii.

- Voi nähdä myös sen, miten tietoa voidaan käsitellä kansainvälisesti, kun tiedon siirto- ja käsittelykapasiteetti loppuu paikallisesti eli kuinka maailman tietoverkkoja siihen käytetään. Tämä on myös tietoteknillistä opetusta ja samalla fysiikan opiskelua, Oinonen kertoo.

Jollain tapaa luonnontieteelliselle ja fysiikan alalle taisivat kaikki siellä olleet sitten päätyä jatko-opinnoissaan.

Päivi Oinonen

Edellisen matkan perusteella opettaja Oinonen voi luvata, että CERNissä käynti antaa nuorille fyysikon aluille mojovan potkun alan jatko-opintoihin.

- Kokemuksesta voin sanoa viimekertaisesta porukasta, keitä meillä oli matkassa, niin kyllä jollain tapaa luonnontieteelliselle ja fysiikan alalle taisivat kaikki siellä olleet sitten päätyä jatko-opinnoissaan.

Kallis matka tiedon ytimeen      

Tiedeleirikoulun ohjelmassa on siis kolme päivää tiukkaa opiskelua hiukkasfysiikan saloista paikassa, jossa todistettiin käytännön kokeissa tämän vuoden fysiikan Nobel-palkinnon tuoneen Higgsin hiukkasen olemassaolo.

Ryhmä lähtee reissuun 26. marraskuuta. Takaisin koto-Suomessa seurue on joulukuun puolella. Matka on kallis.

- Onneksi olemme saaneet paikallisilta yrityksiltä sponsorirahaa. Lisäksi olemme tehneet pientä työtä, käyneet inventaarioissa, myyneet pesuaineita ja järjestäneet kahvituksia. Mutta osa jää kuitenkin opiskelijoiden itsensä kustannettavaksi, Päivi Oinonen kertoo.

CERNin jälkeen pohjoiskarjalaisten nuorten ohjelmassa on käynti vuoristossa ja tutustuminen Punaisen Ristin kansainvälisen komitean päämajaan Genevessä.