"Vielä on paljon tehtävää" – lapsityövoiman kimppuun käydään lakimuutoksilla

Nenäpäivällä on monta yhteistyökumppania. Yksi niistä on Pelastakaa Lapset ry, jonka Nenäpäivätyö keskittyy Bangladeshiin.

Nenäpäivä
Pelastakaa Lapset ry:n kansainvälisen yksikön johtaja Anne Haaranen
Pelastakaa Lapset ry:n kansainvälisen yksikön johtaja Anne HaaranenYle

Pelastakaa Lapset ry:n kansainvälisen yksikön johtaja Anne Haaranen toiminut tehtävässään 10 vuotta. Hän on nähnyt ympäri maailmaa työskennellessään monia toivottomia asioita.

- Esimerkiksi Nepalissa on kivenhakkaamoja, joissa 4-6-vuotiaat lapset hakkaavat aamusta iltaan kiviä pieneksi soraksi. Kun tiedostaa sen, että he todennäköisesti kuolevat ennen 20 vuoden ikää, niin kyllä se toivottomuus näkyy ja se, että vielä on paljon tehtävää, Haaranen kertoo.

Haaranen vastaa Suomen rajojen ulkopuolella tapahtuvasta toiminnasta, Venäjällä, Afrikassa ja Aasiassa. Pelastakaa Lapset ry:n Nenäpäivätyö (siirryt toiseen palveluun) keskittyy Bangladeshiin.

- Sielläkin 4-13-vuotiaista yli 13 prosenttia käy töissä. Lapset tekevät töitä 12-15 tuntia päivässä, Haaranen kertoo.

Aikuisen huono palkka ajaa lapset töihin

Bangladeshin vaatetehtaan työntekijä tienaa kuukaudessa noin 30 euroa.

- Tilanne on se, että aikuiselle ei makseta aikuisen työstä palkkaa, joten hän ei voi elättää perhettään kolmellakympillä kuussa. Tilanne ajaa lapsetkin töihin. Lapset ovat näissä tapauksissa töissä niissä epävirallisissa sektoreissa, ei niissä virallisissa tehtaissa, kertoo Haaranen.

Pelastakaa Lapset ry pyrkii vaikuttamaan eri maiden rakenteisiin niin, että tehtaiden omistajia ja maan viranomaisia haastetaan. Bangladeshissa ei ole vielä lainsäädäntöä, joka kieltäisi alle 13-vuotiaiden lasten työnteon.

- Kun lait saadaan kuntoon, niin silloin meidän tehtävä on viedä asiaa oikeudessa eteenpäin, jotta saataisiin lapsityövoimaa käyttävät tehtaat suljettua, Haaranen sanoo.

Työ on pitkäjänteistä ja vaatii kärsivällisyyttä. Kehitystä on kuitenkin tapahtunut. Intiaan saatiin lapsityövoiman kieltävä laki muutama vuosi sitten.

Muutamalla eurolla saadaan bangladeshilaiselle lapselle koulupuku joka mahdollistaa koulunkäynnin.

Nenäpäivä-keräykseen voit osallistua Yle Etelä-Karjalan keräystiimin (siirryt toiseen palveluun) kautta netissä.