1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Cronberg pitää Iran-neuvotteluja läpimurtona

Cronberg arvioi, että Iranin ja länsivaltojen neuvotteluissa on päästy kompromisseja sisältävään sopimukseen.

Ulkomaat
Iranin ydinvoimala ja Iranin lippu
Yle Uutisgrafiikka

Euroopan parlamentin Iran-valtuuskunnan puheenjohtaja europarlamentaarikko Tarja Cronberg (vihr.) pitää länsivaltojen ja Iranin käymiä neuvotteluja läpimurtona. Genevessä Iranin kanssa paraikaa käytäviin neuvotteluihin osallistuu YK:n turvallisuusneuvoston vakituiset jäsenmaat ja Saksa.

Vielä ei tiedetä, minkälaisia tuloksia neuvotteluista on tulossa. Tästä huolimatta neuvotteluja voidaan pitää läpimurtona.

– Merkittävin asia on se, että ylipäätään päästään sopimukseen, Cronberg sanoo.

Yhdysvaltain ulkoministerin John Kerry saapumista Ammanista Geneveen voidaan pitää merkkinä jonkinlaisesta sopimuksesta. Cronberg arvioi, että neuvottelujen tulos saattaa koostua useista kompromisseista. Tähän viittaa se, että Israel on ilmoittanut jo etukäteen vastusvansa sopimusta.

Cronbergin mukaan länsivaltiot todennäköisesti suostuvat jonkin asteiseen uraanin rikastamiseen. Myös Iranin ydinlaitosten suhteen luvassa saattaa olla kompromisseja.

Vihreiden europarlamentaarikko arvelee, että joitakin Iraniin kohdistuvia pakotteita helpotetaan, mutta perusasetelmat säilyvät.

– Läpimurrosta voidaan puhua kaikissa tapauksissa, jos neuvottelut jatkuu, ja lehdistötilaisuudessa kaikki osapuolet ovat läsnä.