1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Influenssapiikille ei odoteta huippuvuoden ruuhkaa

Kausi-influenssarokotukset alkavat tällä viikolla monissa paikoissa. Vilkkaimpien vuosien kaltaisia jonoja ei kuitenkaan terveyskeskuksiin odoteta, sillä viime aikoina velloneet rokotekohut vaikuttavat myös kausi-influenssarokotteen menekkiin.

terveys
Kausi-influenssarokotuksia on otettu viime vuosia vähemmän.
Reijo Lähteenmäki / Yle

Kausi-influenssarokotukset alkavat esimerkiksi Kainuussa maanantaina. Rokotuksia järjestetään porrastetusti eri puolilla maakuntaa.

Infektiolääkäri Olli-Pekka Koukkari Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymästä arvioi, ettei rokotteiden menekissä tule huippuvuotta.

- Maailmalta ei ole kantautunut tietoa, että liikkeellä olisi erityisen vakavaa pandemista uhkaa muodostavaa tautia. Lisäksi tässä eletään vielä joku vuosi sikainfluenssarokotteen jälkimaininkeja, joten inhimillisesti tarkasteltuna on ymmärrettävää, ettei tämä rokote nauti tällä hetkellä varauksetonta kansansuosiota. Se ei kuitenkaan kyseenalaista missään määrin rokotteen tarvetta tai rokotekampanjan oikeutusta, Koukkari sanoo.

Tunteet vaikuttavat rokote-käyttäytymiseen

Koukkari toivoo, että kaikki lääketieteelliseen riskiryhmään kuuluvat sekä mahdollisimman suuri osa hoitohenkilökunnasta hakisi kausi-influenssarokotteen. He myös saavat rokotteen maksutta.

Etenkin riskiryhmässä oleva ikääntyvä väestö ei ole tätä vellontaa noteerannut.

Olli-Pekka Koukkari

- Uskoisin, että ihmiset, jotka eivät ole suoranaisesti riskiryhmässä, voivat käyttäytyä hyvinkin voimakkaasti osittain faktaan, suurimmaksi osaksi fiktioon ja myös tunteisiin pohjautuen. Käsittääkseni etenkin riskiryhmässä oleva ikääntyvä väestö ei ole tätä vellontaa noteerannut.

Kuntalaiset eivät ole ottaneet Koukkariin suoraan yhteyttä influenssarokotuksiin liittyen. Henkilökunnasta kyselyjä on tullut jonkun verran, sanoo Koukkari.

- Hekin ovat kaikki ihmisiä, joten myös heillä voi olla ennakkoluuloja kuten muullakin väestöllä. Siinä ei realiteetteihin ja faktoihin perustuva ajattelu ammattikunnasta riippumatta kanna kovin pitkälle.

Koukkari korostaa, että kausi-influenssalta suojautumiseen käytettävillä rokotteilla ei ole mitään tekemistä niiden kanssa, joiden epäillään aiheuttaneen narkolepsiaa.

Lue seuraavaksi