1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Kännykkäveteraani murahtaa: Nokian olisi pitänyt tehdä puhelimia kaikille käyttöjärjestelmille

1990-luvulla menestyksen harjalla olleen Benefon-matkapuhelinyhtiön perustajan mukaan yhtiön alamäkeä vauhditettiin EU:n hyväksymillä lisenssimaksuilla. Jorma U. Nieminen sanoo, että maksut pudottivat alan pienet yritykset uudesta tekniikasta. Hän ihmettelee myös, miksi Nokia jättäytyi vain yhden käyttöjärjestelmän varaan älypuhelimissaan.

Jorma U. Nieminen. Kuva: Yle

Jorma U. Nieminen on suomalaisen kännykkäteollisuuden veteraani. Hän on ollut mukana kehittelemässä matkapuhelimia ajasta, jolloin ne painoivat viisi kiloa, aikaan, jolloin niitä ei erottanut tulitikkulaatikosta. Yhä alaa seuraavana hän ihmettelee Nokian päätöstä jättäytyä yhden käyttöjärjestelmän varaan älypuhelimissa.

– Minkä vuoksi Nokia päätyi siihen, että he voivat olla ainoastaan yhdessä käyttöjärjestelmässä mukana? Kun he olivat maailman suurin valmistaja, niin tuollainen luonnollinen päätös olisi, että totta kai me teemme kaikkia järjestelmiä. Organisoidaan firma sellaisella tavalla, että se voidaan hoitaa, Nieminen kummastelee.

Nieminen muistuttaa, että Mobirassa tehtiin ratkaisu rakentaa puhelimia kaikille alustoille, kun analogiset järjestelmät hajaantuivat. Nieminen oli toimitusjohtajana Mobirassa sen perustamisesta lähtien eli vuodesta 1979.

Pörssiin meno kaduttaa

Vuonna 1988 Jorma U. Nieminen lähti yrittäjäksi ja perusti pienellä porukalla Saloon Benefon-yhtiön, joka teki NMT-puhelimia ja oli erittäin kannattava yritys. Jopa niin kannattava, että se vietiin pian puoliväkisin pörssiin.

– Se oli virhe, koska se sitten vei meidän ja varsinkin johdon huomiota asioihin, joilla ei ollut kovin paljon tekemistä liiketoiminnan kanssa, Nieminen sanoo nyt.

– Kesän 1992 jälkeen (Markku) Savikko Arvopaperimarkkinayhdistyksestä alkoi ottaa yhteyttä ja ehkä yhä tiiviimpään ja vaativampaan sävyyn: Tämmöinen firma, jota vaihdetaan Salon Osuuspankin ilmoitustaululla vilkastuvassa määrin, niin se ehdottomasti pitää saada meklarilistalle. Me hangattiin vastaan se syksy, mutta sitten loppuvuodesta jostain syystä ja tyhmästi annoimme periksi, Nieminen muistelee.

Pörssiin meno ei lopulta myöskään ollut yhtiölle siunaukseksi. 1990-luvun lopulla GSM-puhelimet söivät nopeasti NMT-markkinat.

– Ongelma oli, että GSM söi NMT450-markkinat, jotka olivat vielä 90-luvun jälkipuoliskolla monessa Itä-Euroopan maassa aika vahvat. Markkina putosi hyvin äkkiä, ja sen jälkeen meiltä putosi suurin osa meidän tuottopotentiaalista. Firman kustannusrakenne oli näiden GSM-panostusten ja GSM-GPS-yhdistelmien panostusten vuoksi hyvin korkealla ja me emme pystyneet reagoimaan riittävän nopeasti.

Lisenssimaksut näännyttivät yhtiön

Alkoivat yhtiön talousvaikeudet, joita lisäsivät suuremmille yhtiöille maksettavat lisenssimaksut näiden tärkeimmistä GSM-patenteista. NMT-markkinoilla maksuja ei ollut. Nieminen ihmettelee vieläkin, miksi suuryritysten vaatimuksille annettiin periksi.

– Tässä Eurooppa teki virheen ja se käytännössä sulki pois pieniltä firmoilta onnistumisen GSM-markkinoilla. Muun muassa me jouduimme maksamaan sellaista 5–8 prosenttia lisenssimaksuja kaikista GSM-puhelimista, jotka valmistimme.

Benefon siirtyi vuonna 2004 vahvasti ulkomaisten pääomasijoittajien omistukseen. Nimeäänkin yhtiö vaihtoi. Vuodesta 2007 GeoSentric-nimellä yhtiö pyrki valtaamaan markkinoita internetin paikannusmarkkinoilla. Tulokset jäivät laihoiksi ja niinpä yhtiö poistettiin Helsingin pörssin listoilta pari viikkoa sitten. Pääomat oli syöty moneen kertaan eikä yhtiö täyttänyt enää pörssiyhtiön vaatimuksia.

Benefonin jäljiltä Salossa tehdään silti vielä paikannuslaitteita. Twig Comin perustajat ostivat GeoSentriciltä niiden valmistuksen vuonna 2011.

Jorma U. Nieminen kuitenkin muistaa lämmöllä Benefonin saavutuksia NMT-puhelinten kehittämisessä. Aivan liian myöhään markkinoille tullut Exion oli maailman pienin. Yhtiön toinen maailmanennätys oli 1990-luvun lopulla esitelty GSM-puhelin, jossa oli karttaohjelma ja GPS-paikannus.

– Se oli siinä kohdassa ilman muuta teknologisesti kyllä ensimmäinen sen tyyppinen puhelin maailmassa, joka meillä oli tiedossa.

Vuonna 1942 syntynyt Jorma U. Nieminen on jättänyt pois jo aktiiviset yrittäjävuodet. Edelleenkin hän sanoo myös pitäneensä kaikki Benefonin ja sittemmin siis GeoSentricin osakkeet.

Pitkä yrittäjän ura on tuonut kuitenkin eläkevuosille uuden "harrastuksen". Tekeillä on väitöskirja Turun kauppakorkeakouluun. Väitös on viimeistä silausta ja tentin puolikasta vaille valmis.