1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Vasikan sukupuoli ei ole enää sattuman kauppaa

Karjankasvattajan vaihtoehdot ovat lisääntyneet, kun sukupuolilajiteltu siemen mahdollistaa valinnan lehmä- ja sonnivasikan välillä jo etukäteen. Genomimäärityksen avulla taas tutkitaan, vastaavatko vasikan ominaisuudet toivottuja. Jos eivät, sen voi siirtää jalostuksesta tuotantoeläimeksi.

Kotimaan uutiset
Kaksi vasikkaa.
YLE / Kalle Heikkinen

Sukupuolilajitellun siemenen käyttö on ollut kasvussa koko vuoden verran, jolloin valintaan on ollut mahdollisuus, sanoo kotieläinjalostusyrityksen Faban palvelujohtaja Marja Eskelinen. Kyse on sekä lihantuotannon maksimoinnista että karjan kokonaiskuvasta:

– Mitä suurempi karja, sitä tarkempi kannattaa olla sen suhteen, kuinka eläimiä uudistetaan.

Eskelisen mukaan nykyään ongelmana on se, että eläimiä siemennetään pitkälti oman uusitustarpeen mukaan. Usein sattuu vuosia, jolloin syntyy vain lehmävasikoita. Kun hiehokauppa on esimerkiksi Schmallenberg-viruksen takia ollut nihkeää, navetoista joudutaan poistamaan eläimiä, ja tällöin poistetaan usein vanhempi lehmä, jolla olisi todennäköisesti parhaat tuotantovuodet vielä edessä. Lypsylehmän paras tuotantovuosi kun on vasta neljännessä tai viidennessä tuotantokaudessa.

– Monesti syrjäyttävä eläin on juuri se hieho, joka on ehkä tullut vahingossa, kun siemennetään kaikki eläimet ja toivotaan, että tulisi puolet lehmiä ja puolet sonnivasikoita.

Ominaisuudet selville ennakoiden

Genomimäärityksellä taas pystytään tutkimaan vasikan ominaisuuksia, kuten terveyttä, rakennetta, hedelmällisyyttä ja tuotantokapasiteettia. Jos tarvittavat ominaisuudet eivät ole riittävälä tasolla, kasvattaja voi päättää, että eläntä käytetäänkin tuotantoeläimenä eikä siitä oteta jälkeläisiä.

Eskelisen mukaan uudet vaihtoehdot nopeuttavat ja tehostavat karjanomistajan prosesseja ja eläinaineksen kehittämistä.

– Ennenhän on menty yrityksen ja erehdyksen kautta. Nyt ei tule hukkasiemennyksiä tai turhia parituksia, kun yritetään tehdä jalostuseläintä eläimestä, jolla ei ole siihen kykyä.

Lue seuraavaksi