Suomi maksaa AAA-luokituksestaan satoja tuhansia euroja vuodessa

Kolme suurinta luottoluokittajaa on arvioinut Suomen valtion kuuluvan parhaaseen luottoluokkaan jo vuosien ajan. Suomi maksaa näistä luokituksista yhteensä 437 500 euroa vuodessa.

talous
Moody's.
Andrew Gombert / EPA

Moody's, Standard & Poor's ja Fitch. Kolme suurinta luottoluokittajaa. Kolme yritystä, jolla on suuri mahti.

Luottoluokittajat analysoivat suurten yritysten ja valtioiden tietoja ja arvioivat, millaiset niiden lainanhoitomahdollisuudet ovat.

Näiden arvioiden perusteella lainanantajat päättävät, millaisella korolla lainaa annetaan, jos annetaan ollenkaan.

– Jollainhan tavalla sijoittajien täytyy voida arvioida, mihin ne sijoittavat. Luottoluokittajien avulla tämä on hoidettu niin, että joku ulkopuolinen arvioi ne riskit, selittää luottoluokittajien suosiota finanssineuvos Marketta Henriksson valtiovarainministeriön kansantalousosaston vakausyksiköstä.

Suomen luotonmaksukyvystä arvionsa antavat kaikki kolme suurinta luottoluokittajaa. EU-lainsäädäntö pakottaa luottoluokittajat antamaan arvionsa puolivuosittain.

Tänä syksynä Standard & Poor's ja Fitch ovat jo varmentaneet entisen arvionsa Suomen luottoluokituksesta: Suomi kuuluu parhaaseen A-luokkaan, ilman epäilyksiä. Moody'sin arviota odotellaan yhä.

437 500 euroa vuodessa takaa lainarahan saannin

Luottoluokittajat kertovat arvionsa julkisesti. Niinpä ne laskuttavat luokitettavia valtioita ja yrityksiä antamistaan luottoluokituksista. Suomi maksaa luottoluokituksistaan yhteensä 437 500 euroa. Ilman luokitusta kun ei lainaa saisi.

– Moni iso valtioiden joukkovelkakirjoja ostava sijoittaja on asettanut vaatimuksen, että ne ostavat joukkovelkakirjoja vain mailta, joilla on tietyn luottoluokittajan luokitus tai luokitus kaikilta kolmelta isolta luottoluokittajalta, Henriksson kertoo.

Luottoluokittajat käyvät Suomessa kerran vuodessa hankkimassa taustatietoja.

– Se vaihtelee, keitä he tapaavat: ministereitä, etujärjestöjä, yksityisiä yrityksiä, pankkeja, toimittajia. Tarkoituksena on hankkia taustatietoja maasta.

Suomi ei tiedä, mitä Ruotsi luokittajille maksaa

Jokainen maa neuvottelee luottoluokittajien kanssa siitä, paljonko niille maksetaan. Suomen neuvottelijana toimii Marketta Henriksson.

– Se vähän vaihtelee, kuinka usein siitä neuvotellaan, mutta se on ihan normaali liikeneuvottelu, hän kertoo.

Vaikka lähes jokainen maa maksaa luokittajille, ei summista puhuta. Suomalaiset päättäjät eivät tiedä, paljonko muut maat luokituksistaan maksavat.

– Se ei ole sellainen asia, mistä keskustellaan. Varmaan kaikki, jotka lainaa haluavat, tarvitsevat luottoluokitusta, mutta maat eivät jaa tietoa tästä keskenään, Henriksson sanoo.

Suomi on vuodesta toiseen ollut parhaassa luottoluokassa. Voiko luottoluokituksen hankkia maksamalla tarpeeksi? Henrikssonin mukaan ei.

– Luottoluokittajilla on sisäinen palomuuri. Luottoluokituksia tekevät ihmiset eivät missään tapauksessa saa tietää mitään maksuihin liittyvää eli riippumattomuus on heidän puoleltaan hoidettu näin, hän toteaa.

Näin kertovat myös luottoluokittajien nettisivut.

Analyytikot, jotka Suomessa käyvät, eivät edes päätä Suomen luottoluokituksesta, vaan antavat keräämänsä tiedot eteenpäin päätöksiä tekevälle komitealle.