1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Iskuryhmä kerännyt veronvälttelijöiltä kymmeniä miljoonia euroja

Verottajan työryhmä on parin vuoden ajan puuttunut yhtiöiden poikkeavaan siirtohinnoitteluun, jossa rahaa on liikkunut perusteettomasti.

talous
Konserniverokeskuksen johtava veroasiantuntija Sami Laaksonen.
Konserniverokeskuksen johtava veroasiantuntija Sami Laaksonen.Yle

Yritysten sisäisen hinnoittelun selvittelyyn keskittyvä verottajan erikoisryhmä on parantanut rutkasti tuloksentekoaan. Siirtohinnoitteluhanke alkoi viime vuonna, jolloin tutkituilta yhtiöiltä löytyi 300 miljoonaa euroa lisää verotettavaa tuloa. Niistä kertyi verottajalle 80 miljoonaa euroa. Tänä vuonna hankkeessa on kaivettu esiin jo usean sadan miljoonan lisätulot, joista valtiolle on luvassa lisää rahaa selvästi viime vuotta enemmän.

Kolmivuotisen hankkeen toisen vuoden tarkkoja tuloksia on määrä kertoa vasta ensi vuoden alkupuolella. Konserniverokeskuksen johtava veroasiantuntija Sami Laaksonen kuitenkin vahvistaa, että hanke on vain parantanut juoksuaan.

- Tänä vuonna jo tähän mennessä verotettavaan tuloon tehtyjä lisäysesityksiä on huomattavasti enemmän kuin mitä viime vuonna. Vero kannetaan jo usean sadan miljoonan euron lisätulosta.

Verottajan perustama työryhmä on pari vuotta puuttunut yhtiöiden poikkeavaan siirtohinnoitteluun, jossa raha on liikkunut perusteettomasti kansainvälisesti toimivissa konserneissa. Konserniverokeskuksen siirtohinnoitteluhanke on 37 verotarkastajan ja -asiantuntijan ryhmä.

Veronkiertoa?

Ryhmä seuraa konsernien sisäistä siirtohinnoittelua, jota voidaan käyttää myös verojen välttelyyn. Siirtohinnoittelu on täysin laillista toimintaa. Se on suorastaan suotavaa, jotta konsernin sisällä käytettävällä tavaralla ja aineettomilla hyödykkeillä on jokin määriteltävä arvo. Toisin on, jos konsernin sisäiset hinnat ovat tuntuvasti pielessä.

- Silloin konsernin sisäisten liiketoimien hinnoittelu poikkeaa siitä, mitä hintaa olisi riippumattomien osapuolien välillä käytetty, kuvaa johtava veroasiantuntija Sami Laaksonen.

Kansainvälisen yhtiön suomalaisella osalla voi olla esimerkiksi arvokas patentti. Sen väärällä siirtohinnoittelulla voidaan vinouttaa yrityksen verotusta.

- Hinnoittelu voi vaikuttaa siihen, että verotettavaa tuloa syntyy vähemmän tai liikaa siinä toisessa valtiossa, kuvailee Laaksonen.

Miljoonaimuri

Konserniverokeskus neuvoo ja ohjaa yrityksiä, mutta työkalupakissa on myös valvonta, joka tuottaa valtiolle lisämiljoonia.

- Kyllä yhtiöt yleensä yrittävät toimia lakipykälien ja säännösten mukaan, mutta aina sinne tietysti virheitäkin mahtuu. Ja sitten on tietysti niitä tilanteita, missä melko pitkälle venytetään tulkintaa, onko verosuunnittelu enää sellaista, että siihen voisi puuttua, sanoo Konserniverokeskuksen johtava veroasiantuntija Sami Laaksonen.

Lue seuraavaksi