1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Jemenissä estettiin yhdeksänvuotiaan tytön häät

Paikallisviranomaisen mukaan kyseessä on ensimmäinen kerta, kun poliisit ovat puuttuneet lapsiavioliiton solmimiseen Jemenissä.

Ulkomaat

Jemenin viranomaiset ovat onnistuneet estämään yhdeksänvuotiaan tytön avioliiton, sanoo maan ministeriö. Häät oli määrä pitää perjantaina. Paikallisviranomainen kertoi BBC:lle, että kyseessä oli kaikkien aikojen ensimmäinen viranomaispuuttuminen lapsiavioliittoon Jemenissä.

Jemenin lapsiavioliitot ovat olleet viime aikoina huomion kohteena ympäri maailmaa. Köyhät perheet saattavat naittaa nuoria tyttöjään myötäjäisten toivossa.

Perjantaina häihinsä Taizin kaupungissa valmistautuneen Hiban tapaus ei ole poikkeava: hänen äitinsä on kuollut ja isä huolehti perheestä. Isä päätti naittaa tytön mentyään itse uudelleen naimisiin.

Paikallisviranomaiset kuitenkin kuulivat tapauksesta ja poliisit estivät häät. Tytön isä puhuttiin ympäri ja hän perui suunnitellun liiton.

Jemenin ihmisoikeuksista vastaava ministeriö on asettanut lapsiavioliittojen kitkemisen yhdeksi päätehtävistään. Ministeriön korkeatasoinen virkailija sanoi olevansa tyytyväinen paikallisviranomaisten nopeaan toimintaan.

Jemenin lapsiavioliitot nousivat edellisen kerran kansainväliseen tietoisuuteen, kun kahdeksanvuotiaan lapsimorsiamen kerrottiin kuolleen hääyönsä seurauksena. Viranomaiset ovat kiistäneet tiedon, mutta paikalliset vannovat näin tapahtuneen.

Sen sijaan kansalaisjärjestöillä on todistettuja tietoja siitä, että muun muassa 11-vuotias tyttö oli kuollut synnytyksen yhteydessä ja 12-vuotias tyttö puolestaan tehnyt itsemurhan avioliittonsa vuoksi.

Ministeriö pyrkii nyt vaikuttamaan hallitukseen, jotta avioliiton alaikää koskeva laki saataisiin voimaan. Se on ollut pysähdyksissä, sillä parlamentin vanhoillinen siipi on vastustanut lakia. Muun muassa jotkut uskonnolliset johtajat sekä heimopäälliköt vastustavat alaikärajan asettamista.