Juutalaisviha nousee jälleen Euroopassa

75 vuotta natsien kristalliyön kauhujen jälkeen juutalaisviha on jälleen voimissaan. Tilanne on pahentunut eniten Unkarissa.

Ulkomaat
Mies kävelee töhrityn seinän ohi
Seinään töhrittyjä hakaristejä ja SS-merkki synagogassa Gdanskissa, Puolassa 4. marraskuuta 2013.Adam Warzawa / EPA

Juutalaisiin kohdistuva syrjintä ja erilaiset väkivallanteot ovat lisääntyneet monissa EU-maissa, kertoo EU:n perusoikeusviraston FRA:n laaja tutkimus.

Kysely toteutettiin vuonna 2012 kahdeksassa maassa, joissa asuu 90 prosenttia EU:n juutalaisväestöstä. Kyselyyn vastasi lähes 6 000 juutalaista.

Vastaajista kaksi kolmasosaa piti juutalaisvihaa ongelmana. Kolme neljästä vastasi tilanteen olevan pahempi kuin viisi vuotta sitten.

Vaikein tilanne oli tutkimuksen mukaan Unkarissa asuvilla juutalaisilla, joista 48 prosenttia harkitsi muuttavansa maasta henkilökohtaiseen tai perheensä turvallisuuteensa kohdistuvan uhkan takia. Ranskassa luku oli 46 ja Belgiassa 40 prosenttia.

Joka viides kyselyn vastaaja kertoi kokeneensa henkilökohtaisesti suusanallisia hyökkäyksiä tai väkivaltaa juutalaisuutensa takia.

Budapestin yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan 24 prosentilla unkarilaisista oli juutalaisvastaisia tunteita. Väestöosuus on noussut noin kaksinkertaiseksi 20 vuodessa. Muutos sattuu samaan aikaan, kun Unkarissa avoimen juutalaisvastainen Jobbik-puolue on kasvattanut suosiotaan.

Juutalaisvastaisuuden syyt vaihtelevat

Juutalaisvastaisten tekojen taustat poikkeavat suuresti Euroopan eri laidoilla, ilmenee FRA:n kyselystä. Ranskassa jopa 73 prosenttia juutalaisvastaisista hyökkäyksistä oli seurausta Israelin ja palestiinalaisten konfliktista. Latviassa osuus oli vain kahdeksan prosenttia.

Vakavimpien hyökkäysten tekijöistä 27 prosenttia oli ääri-islamilaisia, 22 prosenttia vasemmistolaisia. Äärioikeistolaisiksi osoittautui tutkimuksessa vain 19 prosenttia.

FRA:n tutkimus julkaistiin, kun tulee kuluneeksi 75 vuotta Saksan natsien hirmuhallinnon järjestämästä "kristalliyöstä", jossa juutalaisvihan vallassa olleet väkijoukot tuhosivat synagogia ja juutalaisten omistamia kauppoja.

- Antisemitismi on järkyttävä esimerkki siitä, miten ennakkoluuloisuus voi säilyä vuosisadasta toiseen, vaikka sillä ei ole sijaa tämän päivän yhteiskunnassamme, totesi FRA:n johtaja Morten Kjärum raportin julkistamistilaisuudessa.

Lähteet: Yle Uutiset, AFP