MTT säästi irtisanomalla - rahat kuluvat nyt tyhjiin seiniin

Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus on joutunut irtisanomaan työntekijöitään, jotta se saa maksettua tyhjillään olevien toimitilojensa vuokran Senaatti-kiinteistöille. Senaatti-kiinteistöt tulkitsee valtion ohjetta, jonka mukaan vuokrasopimuksista pidetään kiinni.

Kotimaa
MTT:n päärakennus Jokioisilla
MTT:n päärakennus JokioisillaYle

Valtio on patistanut laitoksiaan vähentämään väkeä tuottavuusohjelman nimissä. Tämä on johtanut pattitilanteeseen esimerkiksi Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksessa MTT:ssä. Se ei pääse eroon väenvähennyksillä syntyneistä tyhjistä tiloistaan. Syynä ovat valtiovarainministeriön alaisen Senaatti-kiinteistöjen vuokrakäytännöt. Senaatti-kiinteistöt on valtion liikelaitos, joka vuokraa tiloja valtion virastoille.

Pääosin Kanta-Hämeessä Jokioisissa toimivan MTT:n väki on vähentynyt valtion tuottavuusohjelman myötä runsaalla sadalla työntekijällä 900:sta 770:een. Samaan aikaan tutkimuskeskus maksaa tiloistaan valtion Senaatti-kiinteistöille vuokraa, joka on valtiovarainministeriön ja maa- ja metsätalousministeriön teettämän riippumattoman selvityksen mukaan keskimäärin 36 prosenttia ylihintaista verrattuna markkinahintaan. Kyse on sadoistatuhansista euroista vuosittain.

Jokioisten kampus koostuu kuudesta isosta toimistorakennuksesta.

Henkilöstöä on jouduttu vähentämään, jotta toimitilavuokrat saadaan maksettua.

Ilkka P. Laurila

– Puolitoista rakennusta on ollut tyhjänä jo kolme vuotta, kun henkilöstöä on vähennetty tuottavuusohjelman vuoksi. Henkilöstöä on jouduttu vähentämään, jotta toimitilavuokrat saadaan maksettua, MTT:n kehitysjohtaja Ilkka P. Laurila kuvailee.

Uusien käyttäjien saaminen tiloille ei onnistu

Valtiovarainministeriö vaatii, että valtion laitosten on saatava tyhjät tilansa uusiokäyttöön. Siinä on kuitenkin MTT:n Laurilan mukaan omat hankaluutensa:

– On vaikea saada uusia käyttäjiä, kun Senaatti-kiinteistöt haluaa markkinahintaan nähden ylihinnan vuokrasta ja saa sen MTT:ltä joka kuukausi, Laurila selventää.

Hän uumoilee, että jos Senaatti-kiinteistöt joutuisi myymään tai vuokraamaan MTT:n tiloja muulle käyttäjälle, se tietäisi tappiota Senaatti-kiinteistöille.

Laurilan mukaan järjestelmässä on valuvika: ongelmallisessa vuokrasopimuksessa lukee, että jos vanhaan rakennukseen tehdään pienikin muutos, alkaa uusi 15 vuoden vuokrasopimus, jota ei voi irtisanoa.

Senaatti-kiinteistöjen toimialajohtaja Olavi Hiekka kuitenkin uskoo, että osapuolet pääsevät asiasta sopuun neuvotteluissaan paljon ennen, kuin MTT:n vuokrasopimuksen on määrä päättyä vuonna 2020.

Senaatti-kiinteistöt: "Tila-asia on tukala"

Olavi Hiekan mukaan asiasta on neuvoteltu MTT:n kanssa kauan. Senaatti-kiinteistöt tarkastelee MTT:n tiloja kokonaisuutena ja osana Luonnonvarakeskusta, jonka on määrä aloittaa toimintansa vuoden 2015 alussa, kun MTT, Metsäntutkimuslaitos Metla ja Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos RKTL yhdistyvät.

Hiekka huomauttaa, että MTT:n vuokratasosta on erilaisia asiantuntijanäkemyksiä.

– Vuokra ei ole niin todellinen ongelma kuin tila-asia, joka on tukala, hän myöntää.

Olavi Hiekan mukaan Senaatti-kiinteistöt "on tullut vastaan enemmän kuin puolitiehen":

– Elämme tehtyjen sopimusten varassa, valtion sisällä on tiukka ohje, että tehdyistä sopimuksista pidetään kiinni, hän huomauttaa.

Valtion sisällä on tiukka ohje, että tehdyistä sopimuksista pidetään kiinni.

Olavi Hiekka

Eduskunnan tarkastusvaliokunta tekee valvontakäynnin Senaatti-kiinteistöihin. MTT:n Laurila toivoo valiokunnan puuttuvan järjestelmän valuvikoihin laajemminkin:

– On vaikea selittää henkilöstölle, että täytyy vielä vähentää lisää työntekijöitä, jotta saadaan maksettua tyhjät toimitilat, hän kuvailee.