1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Eurovaalit 2014: Puolueet kamppailevat kansan huomiosta kärkiehdokkailla

Euroopan Vihreät kutsuvat klikkaamaan suosikkiehdokasta netissä. Sosiaalidemokraatit valitsivat jo omansa.

Jose Bové Kuva: Olivier Hoslet / EPA

Euroopan Vihreät käynnistävät sunnuntaina nettiäänestyksen puolueen kärkiehdokkaista toukokuun europarlamenttivaaleihin. Esivaalissa valitaan Vihreiden perinteiden mukaisesti kaksi kärkeä, mies ja nainen. Jokainen yli 16-vuotias EU-maan kansalainen saa äänestää. Aikaa on 28. tammikuuta asti.

Vihreiden esivaalin loppusuoralla on neljä ehdokasta, joista kaikelle EU-kansalle tunnetuin on ranskalainen maanviljelijä Jose Bové. Hän tuli kuuluisaksi Ranskan ulkopuolella 90-luvun lopussa estettyään McDonald's-ketjun hampurilaisravintolan rakentamisen kotikonnuilleen. Bovén valinta Euroopan Vihreiden miespaikalle on käytännössä selvä, sillä hän on ainoa mies, joka sai loppusuoralla tarpeeksi monen kansallisen puolueen tuen.

Suomen Vihreät tuki puolueena saksalaista Franziska ”Ska” Kelleriä. Keller on Bovén tavoin europarlamentaarikko. Hän on erikoistunut siirtolaisuusasioihin sekä EU:n ja Turkin suhteisiin.

Muut Vihreiden kärkiehdokaspaikkaa tavoittelevat ovat Vihreiden europarlamenttiryhmän toinen puheenjohtaja, saksalainen Rebecca Harms sekä Euroopan Vihreiden toinen puheenjohtaja, italialainen Monica Frassoni.

Kataisen ja Rehnin nimet sitkeästi esillä

Ensimmäisenä kärkiehdokkaansa ehtivät valitsemaan Euroopan sosiaalidemokraatit. Keskiviikkona paikan sai sitä pitkään kärkkynyt saksalainen europarlamentin puhemies Martin Schulz.

Suurimpiin puolueisiin kuuluvat keskusta-oikeistolainen Euroopan kansanpuolue EPP sekä Liberaalien ALDE nimittävät kärkiehdokkaansa keväällä. EPP:n kärkikahinoissa mainitaan myös pääministeri Jyrki Katainen, Liberaalien ALDEn taas EU:n talouskomissaari Olli Rehn.

Ranskalle ja Välimeren maille Katainen ei ole toivevaihtoehto eurokriisin hoidossa valitun linjan takia. Rehnin asemaa hankaloittaa EU:n ylimmän talouspiiskurin leiman lisäksi se, että hänen keskeisiin tukijoihinsa kuuluvat Saksan liberaalit kokivat murskatappion Saksan liittopäivävaaleissa.  

Komission puheenjohtajapeli auki

Kärkiehdokkaan valinta on yksi keino, jolla Euroopan puolueet yrittävät saada EU-maiden äänestäjät innostumaan europarlamenttivaaleista ja keskustelemaan tärkeistä asioista. Vaikka valtaosa jokaisen suomalaisenkin elämään vaikuttavista laeista tulee nykyään Brysselistä eikä enää Arkadianmäeltä, mielikuva europarlamenttivaaleista on etäinen.

Kärkiehdokkaalla puolueet yrittävät myös paikata demokratiavajetta ja antaa äänestäjien vaikuttaa EU:n komission puheenjohtajan valintaan. Kärkiehdokas on puolueen ehdokas Euroopan komission seuraavaksi puheenjohtajaksi.

Europarlamentissa edustettuna olevien suurten puolueiden ajatus oli alun perin, että eurovaaleissa eniten ääniä saaneen puolueen kärkiehdokkaasta tulee komission vetäjä. Voi mennä toisinkin, viestitti vähän aikaa sitten Saksan liittokansleri Angela Merkel, jonka sana painaa komission puheenjohtajan valinnassa ratkaisevasti.

Joka tapauksessa kärkiehdokas saa vaalikampanjan aikana paljon julkisuutta. EU:ssa jaetaan toukokuun vaalien jälkeen muitakin avainpaikkoja. Valittaviksi tulevat europarlamentin puhemies, EU:n ulkopolitiikkaa luotsaava korkea edustaja sekä EU:n jäsenmaita edustavan Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja, eräänlainen jäsenmaiden toimitusjohtaja.

Valintaa EU:n avainpaikoille kärkiehdokkuus ei silti takaa. EU:n komission puheenjohtajan, Korkean edustajan ja Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan ei tarvitse olla europarlamentin jäseniä.