Beatlesin varhaiset BBC-sessiot julki

The Beatlesin tuotannon julkaiseminen jatkuu yhä, vaikka yhtyeen hajoamisesta on jo yli 40 vuotta. Aiemmin julkaisematonta materiaalia on kaivettu jälleen esiin Britannian yleisradioyhtiön arkistoista.

Paul McCartney, George Harrison, John Lennon ja Ringo Starr. Kuva: AP Graphics Bank

Beatles vieraili menestyksensä alkuvuosina tiheään tahtiin BBC:n radio-ohjelmissa. Tänään maailmanlaajuisesti julkaistava uusi kokooma-albumi perustuu näihin radiosessioihin.

1960-luvun alussa ei ollut musiikkivideoita eikä internetiä. Keskeinen musiikkimedia oli radio, ja sen Beatles otti määrätietoisesti haltuunsa.

BBC tallensi studioissaan kaikkiaan 275 Beatlesin esitystä maaliskuun 1962 ja kesäkuun 1965 välisenä aikana. Esiintymiset kuultiin radio-ohjelmissa, joilla saattoi olla yli 20 miljoonaa kuulijaa.

Kappaleet tallennettiin pikavauhtia

The Beatles kiertueella Yhdysvalloissa 1964. Kuva: AP Graphics Bank

Suurin osa kappaleista äänitettiin nopeaan tahtiin yhdellä otolla, raakana ja ilman tehosteita.

Esimerkiksi vuonna 1963 yhtye esiintyi 39 radio-ohjelmassa. Yhdessä niistä he tallensivat 18 kappaletta ja äänityssessio kesti alle seitsemän tuntia.

George Harrison on kuvaillut kuinka radioesiintymiset hoidettiin tiukkatahtisten kiertueiden lomassa:

- Kaikki tehtiin pikavauhtia ja saman tien. Oli ihan tavallista, että ajoimme 300 kilometriä moottoritietä vanhalla pakettiautolla, tulimme Lontooseen, yritimme löytää BBC:n, laitoimme kamat pystyyn ja teimme ohjelman. Sitten ajoimme taas takaisin pohjoiseen keikalle samana iltana.

Ylekin haastatteli Beatlesia 1965

The Beatles saapumassa San Franciscon lentokentälle. Kuva: AP Graphics Bank

Ensimmäinen osa radiotallenteita julkaistiin 1994. TämänLive At The BBC-kokooma-albumin uudelleen masteroitu versio julkaistaan nyt yhdessä kokoelman kakkososan kanssa.

On Air - Live At The BBC vol 2 sisältää 37 ennen julkaisematonta taltiointia. Mukana on myös äänityksiä bändin ja radiojuontajien keskusteluista.

Juuri noihin aikoihin myös Yle haastatteli kuulua nelikkoa. Harvinainen tallenne vuodelta 1965 on kuunneltavissa Ylen Elävässä arkistossa.

Lainabiisit kertovat esikuvista

The Beatles esiintyy brittiläisessä Thank Your Lucky Stars -ohjelmassa vuonna 1963. Kuva: AP Graphics Bank / Apple Corps Ltd

Uusi julkaisu sisältää BBC:llä vuosina 1963 ja 1964 äänitettyjä varhaisia hittejä ja covereita, kuten Chuck BerrynI’m Talking About You. Kokoelma sisältää myös vaihtoehtoiset versiot joistakin kappaleista, jotka olivat jo ensimmäiselläLive at the BBC-albumilla.

Uuden kokoelman myyntiä siivittämään julkaistaan tällä viikolla ensimmäinen Beatles-video sitten vuoden 1996.