1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Paavikaan ei ollut turvassa Yhdysvaltain urkinnalta – jopa konklaavia salakuunneltiin?

Tiukista turvatoimistaan tunnetulle Vatikaanille tuoreimmat paljastukset ovat ennen kaikkea häpeällisiä. Italialaislehden mukaan NSA vakoili uuden paavin valintaan osallistuneita kardinaaleja jopa tarkoin varjellun konklaavin aikana.

Yhdysvaltain turvallisuuspalvelun NSA:n epäillään vakoilleen myös Vatikaania ja tulevaa Paavia ennen hänen valintaansa. Syytökset perustuvat italialaisen viikkolehden Panoraman käsiinsä saamiin tietoihin. Vatikaani kiistää syytökset.

Tiukista turvatoimistaan tunnetulle Vatikaanille tuoreimmat paljastukset ovat ennen kaikkea häpeällisiä.

– Italiassa salakuunneltuja puheluita oli yhteensä 46 miljoonaa. Tässä joukossa oli myös Vatikaaniin sekä kardinaalien asuinhuoneiston tulleita ja niistä lähteneitä puheluita, sanoo Panorama-lehden Vatikaanin asioihin erikoistunut toimittaja Ignazio Ingrao.

Sekä Vatikaani että Yhdysvaltain turvallisuuspalvelu NSA kiistävät syytteet. Vatikaanin edustaja ei kuitenkaan suostunut kommentoimaan asiaa Yle Uutisille.

Pietarinkirkon edustalla Vatikaanivaltiossa vierailevat turistit ovat hämillään.

– Vatikaanilla ei ole mitään tekemistä terrorismin kanssa, miksi sitä pitäisi vakoilla, ällistelee Egyptin kristittyyn vähemmistöön kuuluva Seif.

Saksasta kotoisin oleva Gertrude puolestaan on vakuuttunut, että Vatikaania on vakoiltu.

– Uskon, etteivät amerikkalaiset itsekään tiedä, miksi vakoilevat Vatikaania. Uskon, että he yksinkertaisesti keräävät kaiken sen tiedon, minkä saavat, ja uskovat löytävänsä jotain hyödyllistä"

Panorama-lehden käsiinsä saamien kansainvälisten tietojen mukaan NSA vakoili uuden paavin valintaan osallistuneita kardinaaleja jopa tarkoin suojellun ja salamyhkäisen konklaavin aikana.