Hypnoosi voi palauttaa mieleen rekisterinumeron vuosien takaa

Television dekkarisarjoista tutun oikeushypnoosin käyttö rikostutkinnassa on Suomessa edelleen harvinaista. Menetelmä on kuitenkin tunnettu vuosikymmenet.

tiede
Hypnoosi on syvä keskittymisen tila, jossa tietoisuus ympäristöstä on rajoittunut.
YLE / Liisa Louhela

Poliisin tiedetään käyttäneen oikeushypnoosia apunaan muun muassa surmatutkinnassa. Hypnoosissa todistaja muisti ratkaisevia tuntomerkkejä surmassa käytetystä autosta.

Mukana ollut poliisi, nykyään hypnoosiohjaajana ja suggestopedina toimiva Klaus Mattheiszen kertoo, että hypnoosissa todistaja voi muistaa vaikkapa auton rekisterinumeron, vaikkei olisi sitä aktiivisesti mieleensä painanutkaan.

- Sieltä voi tulla relevanttia faktaa, joka pitää paikkansa pilkulleen. Voidaan saada myös suuntaa-antavaa tietoa, jonka paikkansapitävyys pitää tietenkin sitten rikostutkinnan muilla keinoilla varmistaa, kertoo Mattheiszen.

On myös mahdollista, että hypnotisoitu todistaja suoranaisesti valehtelee, muistuttaa Mattheiszen.

Jos todistaja on hyvä näyttelijä, niin hypnoosin voi aivan hyvin näytellä.

Klaus Mattheiszen

- Hypnoosin aitoutta tai sen syvyyttä ei voi mitata. Jos todistaja on hyvä näyttelijä, niin hypnoosin voi aivan hyvin näytellä, tähdentää Mattheiszen.

Oikeushypnoosia käytetään Suomessa harvoin

Mitään tilastotietoja ei ole siitä, kuinka usein oikeushypnoosia on Suomessa rikostutkinnassa käytetty. Tapaukset ovat yksittäisiä ja melko harvinaisia.

Tutkinnanjohtaja Harri Savolainen Varsinais-Suomen poliisista sanoo, että paljolti on kyse tiedon puutteesta.

- Käytön harvinaisuus johtuu varmaan yksinkertaisesti siitä, ettei poliisilla ole tietoa tällaisen tutkintaa avustavan keinon, oikeushypnoosin, käytöstä.

Savolainen uskoo, että hypnotisoitu todistaja voisi useassa tapauksessa antaa ratkaiseviakin vihjeitä, joiden paikkansapitävyys pitäisi tietysti kenttätyössä tarkistaa.

Lauerma: Hypnoosin käyttö pitää tarkkaan harkita

Psykiatrisen vankisairaalan ylilääkäri Hannu Lauerma kirjoitti jo kymmenen vuotta sitten Tiede-lehden artikkelissaan oikeushypnoosin käytöstä esitutkinnassa. Lauerma muistuttaa menetelmän rajoituksista.

Tähän liittyy huomattavan paljon muistin vääristymispainetta.

Hannu Lauerma

- Menetelmää ei yleensä käytetä syytettyihin eikä myöskään uhreihin, koska tähän liittyy huomattavan paljon muistin vääristymispainetta, kertoo Lauerma.

Lauerman mukaan tunnetaan muutamia tapauksia, joissa hypnoosia on käytetty myös rikoksen uhriin. Tällaiset tutkinnat ovat kuitenkin hyvin harvinaisia.

Maailmalla oikeushypnoosin käyttö on yleisempää

Tilastotietoja oikeushypnoosin käytöstä ei juuri maailmaltakaan löydy. Hypnoosiohjaaja Klaus Mattheiszen kuitenkin uskoo käytön olevan huomattavasti yleisempää vaikkapa Amerikassa.

- Kyllä tätä käytetään meitä enemmän vaikkapa Amerikassa, Keski-Euroopassa ja jopa Ruotsissa. Suomi kulkee tässäkin asiassa noin kymmenen vuotta jälkijunassa, sanoo Mattheiszen.

Tiede-lehden artikkeli 6/2002 (siirryt toiseen palveluun)