Topeliuksen, Anni Swanin, Jalmari Finnen ja H.C. Andersenin kuvittajan töitä kävi ihailemassa 12000 vierasta

Kuvittaja Rudolf Koivu kuuluu Suomen rakastetuimpiin satukuvittajiin. Hänen nostalgiset kuvansa ovat tuttuja useiden sukupolvien lapsuusmuistoista. Rudolf Koivun kuvituksista kertova näyttely keräsi Hämeenlinnan taidemuseoon vajaat 12 000 katsojaa.

kulttuuri
Kuin silloin ennen -näyttely Hämeenlinnan Taidemuseossa
Ville Välimäki / Yle

Hämeenlinnan Taidemuseossa vastikään päättyneeseen Rudolf Koivun Kuin silloin ennen -näyttelyyn tutustui kaikkiaan 11 800 kävijää.

Näyttely kertoi 1900-luvun alun suomalaisten lasten ja perheiden elämästä Rudolf Koivun iki-ihanien kuvitusten kautta.

Näyttelyn koonnut taidehistorioitsija Tuula Karjalaisen mukaan Rudolf Koivun työt puhuttelevat myös ikäihmisiä, joille Koivun maailma on samalla heidän oma lapsuuden fantasiamaailmansa.

- Mielestäni Suomessa on eletty jo monta sukupolvea Koivu-buumia. Koivun aikalaisyleisölle kuvat olivat valtava asia, koska silloin ei ollut paljonkaan kuvallista kulttuuria, ei televisiota eikä elokuvia. Kuvien nälkä oli valtavan suuri ja postikortit ilahduttivat ihmisiä, Karjalainen kertoi näyttelystä toukokuussa.

Koivun kuvitukset ovat tuttuja muun muassa Topeliuksen, Anni Swanin, Jalmari Finnen ja H.C. Andersenin satukirjojen sivuilta sekä lukemattomista koulukirjoista. Koivun ura huipentui Raul Roineen satujen kuvituksissa.

Hämeenlinnan Taidemuseon Rudolf Koivu näyttely oli odotetusti menestys. Näyttely sai myös paljon positiivista palautetta. Koivun hengessä museo järjesti paljon lapsille suunnattua ohjelmaa jota kiiteltiin monipuolisuudesta. Näyttelyn työpajoihin ja opastuksille osallistui yli 2000 päiväkotilasta, koululaista ja opiskelijaa, kerrotaan museon tiedotteessa.

Kuin silloin ennen - Lasten elämää Rudolf Koivun kuvittamana -näyttely teoksista osa nähdään myöhemmin Porvoon museossa ja Tampereen Vapriikissa.