Tutkijat: Tutankhamonin muumio saattoi syttyä itsestään tuleen

Brittiläisen tutkijaryhmän mukaan Tutankhamonin muumio syttyi itsestään tuleen sarkofaginsa sisällä pian hautauksen jälkeen huolimattoman balsamoinnin vuoksi.

Egyptin antiikkihallinnon virkailijat katselivat faarao Tutankhamonin sarkofagia Egyptin Kuninkaiden laaksossa ennen kuin se ja varsinainen muumio asetettiin yleisön nähtäväksi ensimmäistä kertaa marraskuussa 2007. Kuva: Mike Nelson / EPA

Poikafaarao Tutankhamonin muumio on saattanut kokea niin kutsutun itsestäänsyttymisen, sanovat brittitutkijat. Egyptologi Chris Nauntonin tutkimusryhmän tuloksista kerrotaan sunnuntaina Channel 4 -televisiokanavalla esitettävässä dokumentissa.

Egyptologeista ja kuolemansyyntutkijoista koostunut tutkimusryhmä teki Tutankhamonin muumiolle "virtuaalisen ruumiinavauksen" röntgenin ja tietokonetomografian avulla. Niistä ilmeni, että muumion toisella puolella alaruumiissa oli erittäin selkeästi erottuvia vammoja.

Asiantuntijat tutkivat myös muumion ihonäytettä. Tutkijoiden mukaan kemialliset kokeet osoittivat, että muumio paloi, kun se oli vielä sinetöitynä sarkofagissaan. Tutkijoiden mukaan muumio syttyi itsestään huolimattomasti tehdyn balsamoinnin vuoksi.

Paloasiantuntijat näyttävät dokumentissa, kuinka muumion balsamointiin käytetyt öljyt voivat syttyä tuleen itsestään.

Naunton sanoi, että vihjeitä palamiseen löytyi Tutankhamonin haudan löytäneen Howard Carterin muistiinpanojen joukosta. Carter kirjoitti muistiin tuhansia sivuja, joista isoa osaa ei ole vielä tutkittu, Naunton huomauttaa.

– Huolimatta kaikesta siitä huomiosta, jonka Tutin muumio on saanut osakseen viime vuosina, sen outo kunto on suurimmaksi osaksi jätetty huomiotta, Naunton sanoo.

– Hiiltyminen ja se, että tunaroitu muumiointi aiheutti mahdollisesti ruumiin itsestäänsyttymisen pian hautajaisten jälkeen oli täysin odottamatonta, itse asiassa melkoinen paljastus, hän jatkoi.

Nauntonin mukaan projekti osoittaa, että muinaisista aineista on aina mahdollista oppia jotain lisää.

Tutankhamon kuoli noin 19 vuoden ikäisenä hallittuaan Egyptiä kymmenen vuotta 1333–1324 ennen ajanlaskumme alkua. Howard Carter ja lordi George Carnarvon löysivät hänen lähes koskemattoman hautansa 1922. Haudassa oli muun muassa kultainen arkku ja kuolinnaamio.

Tutankhamonin muumio on näytteillä Luxorissa Kuninkaiden laaksossa.