Puolustusministeri listasi Venäjän uhat: Terrorismi ja Naton laajeneminen

Venäjän puolustusministeri Sergei Shoigun mielestä Naton jatkuva laajeneminen on täysin tarpeetonta, kirjoittaa RIA Novosti.

Venäjän lipun heijastus osui Venäjän puolustusministeri Sergei Šoigun kasvoille Brasiliassa 16. lokakuuta 2013. Kuva: Fernando Bizerra JR / EPA

Venäjän puolustusministeri Sergei Shoigu pitää Venäjän turvallisuuden suurimpina uhkina kansainvälistä terrorismia ja Naton laajenemista Venäjän rajojen tuntumassa, kirjoittaa uutistoimisto RIA Novosti. Uutinen perustuu Shoigun lauantaina Rossija 1 -televisiokanavalle antamaan haastatteluun.

Shoigun mukaan useat maailman eri levottomuuspesäkkeissä taistelevat militantit kuuluvat terroristiryhmittymiin.

- Saattaa kuulostaa tylsältä ja lattealta, mutta ketkä taistelevat Syyriassa? Malissa? Libyassa?, Shoigu sanoo.

Shoigun mukaan toinen suuri uhka on Naton laajeneminen Venäjän rajojen tuntumassa. Venäjä on vastustanut kovaäänisesti Georgian ja Ukrainan pyrkimyksiä Naton jäseniksi sekä suunnitelmia sijoittaa Yhdysvaltain ohjuksia Itä-Eurooppaan, kuten Romaniaan ja Puolaan.

- Tämä jatkuva [Naton] laajeneminen on mielestämme täysin perusteetonta. Keskustelemme ja hymyilemme toisillemme, mutta silti se jatkuu, Shoigu sanoo.

Sergei Shoigu kertoi haastattelussa myös Venäjän armeijan uudistushankkeesta. Hänen mukaansa Venäjä aikoo kehittää armeijansa liikuteltavuutta ja mahdollisuutta vastata uhkiin nopeasti ja tehokkaasti. Shoigun mukaan Venäjä ei kuitenkaan aio siirtyä täysin palkka-armeijaan.

- Maamme on liian iso siihen, että voisimme ylläpitää täysin palkka-armeijaa. Mutta meidän pitäisi pystyä panemaan joukkomme liikekannalle uhkatilanteissa.

Shoigu kertoi aiemmin tällä viikolla, että Venäjän armeijassa palvelee tällä hetkellä 205 000 ammattisotilasta ja heidän määräänsä on tarkoitus lisätä seuraavan seitsemän vuoden aikana. Venäjän puolustusministeriö on aiemmin ilmoittanut, että tavoitteena olisi lisätä ammattisotilaiden määrää 425 000:ään vuoteen 2017 mennessä.