Filippiinien supertaifuuni jätti massiiviset tuhot – "Ihmiset kävelevät kuin zombit"

Taifuunista selviytyneet ovat etsineet syötävää ja hakeneet kadonneita omaisiaan. Avustusjärjestöt ovat pyytäneet ruokaa, juomaa ja suojapeitteitä kodittomiksi jääneille. Tuhoalueilla on alkanut näkyä myös ryöstelyä.

Ulkomaat
Laiva rannalla ja romua.
Supertaifuuni Haiyanin rantauttama laiva filippiiniläisessä Taclobanissa. Toisaalla kaupungin lentokentällä ihmiset ovat jonottaneet päästäkseen pois alueelta.

Filiippiineillä jatketaan vaikeita pelastustöitä supertaifuunin jäljiltä. Pelastajilla on ollut hankaluuksia päästä useisiin rannikon tuhoutuneisiin kyliin.

Keski-Filippiinejä murjonut supertaifuuni on jättänyt jälkeensä valtavat tuhot. Leyten maakunnasta myrskyn kerrotaan tuhonneen suuren osan.

Sen pääkaupungissa Taclobanissa satoja ruumiita on kasattu teiden varsille ja niitä on hautautunut talojen alle. 200 000 asukkaan kaupungissa tiet ovat olleet täynnä romua ja ruumiita on kellunut vedessä.

– Tuhon laajuus näkyy helikopterista. Rannasta kilometri sisämaahan päin ei ole mitään rakenteita pystyssä. Se oli kuin tsunami, sisäministeri Manuel Roxas kertoo.

Supertaifuunista selviytyneet ovat etsineet syötävää ja hakeneet kadonneita omaisiaan.

– Ihmiset kävelevät kuin zombit ja etsivät ruokaa, kertoo eräs silminnäkijä.

Valtavat äkillisesti nousseet aallot ovat pyyhkineet kokonaisten kylien yli. YK:n mukaan rannikkoalueet ovat kärsineet massiivisia tuhoja. Suuria aluksia on paiskautunut rantaan, rakennuksia ja kouluja on tuhoutunut ja viljelysmaata mennyt pilalle.

Pahiten supertaifuuni murjoi Leyten ja Samarin aluetta. Leyten poliisipäällikkö on asettanut arvionsa myrskyn aiheuttamasta uhriluvusta alueella 10 000:een. Samarissa puolestaan ainakin 300 ihmisen kerrotaan kuolleen ja ainakin 2 000:n kadonneen.

Kuolemat ovat aihetuneet muun muassa hukkumisista ja romahtaneista rakennuksista.

Ryöstelijät liikkeellä

Avustusjärjestöt ovat pyytäneet ruokaa, juomaa ja suojapeitteitä kodittomiksi jääneille. Avustustöitä ovat haitanneet huonokuntoiset tiet ja huonot yhteydet.

Esimerkiksi taifuunin ensimmäiseksi moukaroimaan Guiuanin kaupunkiin ei ole tiettävästi vielä saatu yhteyttä ja kymmenien tuhansien asukkaiden Bacon kaupunki on suurilta osin veden vallassa.

Leyten maakunnassa ryöstelijäjoukot ovat ottaneet kohteeksi ruokaa ja vettä toimittavia kuljetuksia. Taclobanissa on ryöstetty kauppoja.

– Tacloban on kokonaan tuhoutunut. Jotkut ihmiset ovat sekoamassa nälän tai läheisten menettämisen takia. Ihmiset ovat tulossa väkivaltaisiksi. He ryöstävät liikerakennuksia ja ostoskeskuksia vain löytääkseen ruokaa, kertoo silminnäkijä.

Lähteet: Reuters, AFP, AP