Vietnamissa jättievakuointeja, taifuuni toi rankkasateet Etelä-Kiinaan

Myrskyn keskuksen ennustetaan iskevän Vietnamiin ensi yönä Suomen aikaa. Maan pääkaupungissa Hanoissa valmistaudutaan rankkasateisiin ja tulviin.

Ulkomaat
Sotilaat ja pelastusviranomaiset auttavat taifuuni Haiyanin etenemisreitiltä evakuoituja ihmisiä.
Sotilaat ja pelastusviranomaiset auttoivat taifuuni Haiyanin etenemisreitiltä evakuoituja ihmisiä Keski-Vietnamissa. Muun muassa Da Nangin kaupungista on viety asukkaita turvaan.

Vietnamissa taifuuniin varaudutaan jättimäisillä evakuoinneilla. Maassa on evakuoitu yli 600 000 asukasta Filippiineillä suurta tuhoa aiheuttaneen myrskyn tieltä.

Myrskyn keskuksen ennustetaan iskevän Vietnamiin sunnuntain ja maanantain välisenä yönä Suomen aikaa. Meteorologien mukaan se on kuitenkin selvästi heikentynyt Etelä-Kiinan merellä ja sen uskotaan iskevän Vietnamiin ykkösluokan myrskynä.

Uutistoimisto Reutersin mukaan kuuden ihmisen on jo kerrottu kuolleen ja useiden loukkaantuneen kovissa tuulissa Vietnamin keskiosassa, vaikka myrsky on vasta lähestymässä maan rannikkoa.

Myrskytuulet ovat jo ehtineet pyyhkäistä Vietnamin Con Co -saaren yli ja tuoda sinne kolmemetrisiä aaltoja. Saaren kaikki asukkaat oli evakuoitu.

Supertaifuuni Haiyan aiheutti Filippiinien keskiosassa valtavia tuhoja. Alueellisten viranomaisten arvioiden mukaan jopa yli 10 000 ihmistä on saattanut kuolla. Myrsky tuhosi laajoja alueita, romahdutti rakennuksia sekä koteja ja pilasi viljelysmaita.

Hanoissa valmistaudutaan sateisiin ja tulviin

Vietnamin pääkaupungissa Hanoissa asukkaat valmistautuvat rankkasateisiin ja tulviin samaan aikaan, kun useissa maakunnissa ihmisiä on kehotettu hakeutumaan hätäsuojiin.

VNExpress-uutissivustolla kerrotaan, että evakuointimääräyksen saaneita kehotetaan ottamaan mukaansa ruokaa ja muita tarvikkeita kolmeksi päiväksi. Myös aluksia on kehotettu palaamaan satamaan.

Sosiaalisessa mediassa ihmiset ovat kertoneet monien Hanoin asukkaiden rynnänneen kauppoihin varaamaan ruokaa ja vettä.

Punaisen Ristin mukaan on mahdollista, että myrskyn ennustettu vaikutusalue laajenee jopa 15 alueeseen, kun aiempi arvio oli yhdeksän.

Vietnam on suomalaisten omatoimimatkailijoiden suosima lomakohde. Suomessa isot matkatoimistot aloittavat talven Vietnamin-matkat vasta joulukuussa. Finnairin suorat Hanoin-reittilennot Helsingistä puolestaan loppuivat tältä vuodelta jo lokakuulla.

Kiinassa nostettu hälytysluokkaa

Kiinassa myrsky on tuonut runsaita sateita ja perunut lentoja eteläisellä Hainanin saarella.

Kiinan kansallinen sääpalvelu on myös nostanut sunnuntaina hälytystasoa taifuunin takia. Päätös tehtiin sen jälkeen, kun rahtialuksen kuuden miehistön jäsenen kerrottiin kadonneen Hainanin edustalla.

Kiinan valtiollisen median mukaan Hainanissa turistien suosimassa Sanyan kaupungissa on evakuoitu 13 000 ihmistä ja yli 400 venettä on kutsuttu takaisin satamaan.

Myrskyn ennustetaan liikkuvan kohti eteläistä Guangxin aluetta.

Lähteet: AFP, AP, Reuters