SPR:n Ekelund: Filippiinien avuntarve kestää vuosia

Avustustöitä vaikeuttavat logistiikkaongelmat. Paikalliset yhteisöt ovat tärkeässä roolissa, kun apua viedään pieniin kyliin.

Ulkomaat

SPR:n varainhankinnan johtaja John Ekelund arvioi Ylen Uutisten haastattelussa, että avuntarve Filippiineillä kestää vuosia.

– Nämä kuvat, joita me nähdään, ja luvut, joita me kuullaan, tarkoittavat sitä, että se tulee kestämään monta monta vuotta, Ekelund sanoo.

Ekelund osallistui vuoden 2004 tsunamin jälkeiseen avustustyöhön Sri Lankassa, missä jälleenrakennustyöhön kului lähes yhdeksän vuotta. Filippiineille on lähetetty monta arviointiryhmää, mutta arvioita kokonaiskuvasta saadaan odottaa vielä.

– Siellä on täydellinen katastrofi. Sitä tilannetta on vaikea hahmottaa, kertoo Ekelund.

Avuntoimittamista vaikeuttaa katkenneet tiet. Ekelund kuvailee logistiikkaongelmia valtaviksi. Viimeiset metrit ovat todella haastavia, kun avustustarvikkeita toimitetaan pieniin kyliin.

– Siinä paikallinen Punainen Risti ja paikalliset yhteistöt ovat tärkeässä roolissa. Sitä ei kansainvälisesti pystytä tekemään.

Tällä hetkellä tärkeintä on saada tuhoalueille toimitettua suojaa, sillä uudet sadealueet ovat lähestymässä Filippiinejä.