Jari Tervo: Himanen on Tukiainen

Pääministeri Jyrki Kataisen kuuden puolueen hallitus on median mukaan epäonnistunut kaikessa, mihin se on ryhtynyt. Tämä ei pidä paikkaansa. Hallitus on onnistunut fantastisella tavalla kaikkein mahdottomimmassa. Se on saanut persut ja kepun näyttämään hyvältä.

Yle Blogit
Jari Tervo
Jari TervoLassi Seppälä / Yle

Historiankirjoitus tulee keksimään kokoomuslaisen Kataisen hallituksen tieltä monta kiveä. Isoimmaksi niistä nimetään eurokriisi eli rahan lappaminen Etelä-Eurooppaan. Sotesotku ja kuntauudistus muistetaan mainita. Ne ovat välttämättömiä, mutta mahdottomia uudistuksia.

Kaikki uudistukset, joita pääministeri ei osaa selittää kolmessakymmenessä sekunnissa televisiossa, muuttuvat ylivoimaisiksi. Sote-palvelujen suurkuluttajia ovat vanhukset. Heidän on vaikea hurrata muutoksille, jotka tähtäävät siihen, että 2020-luvun loppupuolella asiat pysyisivät taloudellisesti kestävällä tolalla. Nykyvanhukset itse eivät ole enää silloin kestävällä tolalla.

Ihminen kestää huonosti aikaa. Ihmisellä on tämä pysyvä kestävyysvaje.

Ulkoministeri Ilkka Kanervanministerinura tyssäsi mediapersoona Johanna Tukiaiselle lähetettyihin flirttaileviin teksiviesteihin. Ulkoministeri tiedusteli Tukiaiselta, onko hän pitänyt puutarhaansa kunnossa viittaamatta pihanhoidollisiin askareisiin.

Kreikan miljardit ovat pientä Himasen 700 000 euron rinnalla

Harva löysi Kanervan ammatillisesta osaamisesta moitittavaa, mutta ulkoparlamentaarinen harkintakyky jätti toivomisen varaa.

Kohu paisui kansainvälisiin sfääreihin. Ruotsin suurin sanomalehti Aftonbladet nimitteli Kanervaa törkyvaariksi. Kokoomuksen puheenjohtajalle Jyrki Kataiselle ei jäänyt muuta vaihtoehtoa kuin vaihtaa Kanervan tilalle Alexander Stubb ulkoministeriksi.

Filosofi Pekka Himanen ei vaikuttanut aluksi yhtä hätkähdyttävältä sielunkumppanilta kuin eroottisena tanssijattarena toiminut Johanna Tukiainen. Näköjään kokoomuslainen miesministeri voi kompastua myös mieheen.

Julkisia kalsarikännejä kadulla vetelevä filosofi voi mielestäni mainiosti pohdiskella taksaa vastaan arvokasta elämää ja kestävän kehityksen mallia. Himasen saavutukset eksentrisyyden alalla eivät riitä edes Suomen filosofien top kymmeneen. Suomen kansan mielestä Himasen seikkailut Helsingin yössä ovat kuitenkin pitkä miinus nimenomaan pääministerin ansioluettelossa.

Politiikassa asiat ovat edelleen sitä, miltä ne näyttävät. Tältä näyttää: harkintakyvytön Katainen tilasi fantastisia puhuvalta filosofilta ohi sovittujen menettelytapojen kalliiseen hintaan monisatasivuisen loistavilla kliseillä ja häikäisevillä itsestäänselvyyksillä ryyditetyn puppupaketin. Oikeuskanslerikin moitti, vaikkei suoraan Kataista.

Kokoomuksen kannatus laskee niin kauan kuin Himanen pysyy otsikoissa. Lasku alkoi jo ennen Himasta, mutta nyt filosofi on konkreettinen naula, johon tyytymättömyyden voi ripustaa. Himanen on helpommin käsitettävissä kuin eurokriisi, sotesotku tai kuntauudistus. Kreikan miljardit ovat pientä Himasen seitsemänsadantuhannen rinnalla.

Alexander Stubb haluaa Suomen seuraavaksi EU-komissaariksi, mutta eurooppalaisiin vallan halleihin tahtoo myös Katainen. Hän on ilmoittanut kertovansa tulevaisuudestaan ensi keväänä. Miksi vasta silloin?

Siksi, että hän on jo päättänyt lähteä.

Jari Tervo
Kirjoittaja on helsinkiläinen kirjailija