1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Ripaus riskejä ja hulluutta - resepti Anu Komsin menestykseen

Sopraano Anu Komsi ei antanut periksi, vaikka tie kotimaan esiintymislavoille nousi parikymmentä vuotta sitten pystyyn. Sisukas nainen haki arvostuksen mutkan kautta ulkomailta ja juhlii tänä vuonna 20-vuotista ammattilaisuraansa. Menestyksen takana ovat uskallus riskeihin ja hulluuteen.

Yön kuningattaren roolin laulaa oopperan ykkösmiehityksessä Anu Komsi. Kuva: YLE / Kalle Niskala

Sopraano Anu Komsi juhlii tänä vuonna 20-vuotista taipalettaan taiteilijana. Naisella oli jo uransa alussa suuria haaveita, joiden tavoittelu lähti kuitenkin hitaasti liikkeelle.

– Minulla oli sellainen olo, että varsinkaan täällä kotimaassa ei arvostettu. Kyllä minulle tarjottiin esimerkiksi uudesta Töölönlahden oopperatalosta paikkaa. Ei kuitenkaan ollut mitään varmuutta, että olisin saanut tehdä siellä rooleja, Komsi muistelee.

Tämä ei kunnianhimoiselle naiselle riittänyt. Hän päätti ottaa riskin ja hankkia kiinnityksen Keski-Euroopasta.

– Sain sisua siitä, että Suomessa tuli takkiin. Minulla oli vahva motivaatio ja näyttämisenhalu sekä usko siihen, että voitan ulkomailla jonkin tärkeän koelaulun.

Sain sisua siitä, että Suomessa tuli takkiin.

Anu Komsi, sopraano

Onnistumiset veivät eteenpäin

Kun Anu Komsilta kysyy uran huippuhetkiä, lista on pitkä. Litaniaan pääsee niin Suomen, Saksan kuin Itävallan esiintymisiä. Yhdeksi tärkeimmäksi hän mainitsee New York City Operan.

Matkaa huipulle helpotti Komsin mukaan muutaman kapellimestarin tuki. Esimerkiksi Esa-Pekka Salosella oli merkittävä rooli alkutaipaleella.

– Uran alkuun tarvitaan muutama hyvin mennyt keikka, joka sitten poikii lisää esiintymisiä ja avaa ovia tärkeisiin koelauluihin.

Erityisen ylpeä Komsi on Kokkolan oopperafestivaalista, vaikka pienen budjetin kanssa kamppailu on ollut tapahtuman ydintiimille raskasta.

– En oikein itsekään usko, kuinka monta produktiota me olemme tehneet. Välillä on nimittäin ollut aikamoista tuskaa. Ei niinkään taiteellisella puolella, vaan resurssien kanssa.

Taidetta riskien kautta

Riskinotolla on ollut merkittävä rooli Komsin uralla. Esimerkiksi Kokkolan oopperafestivaalin tekemistä pienillä resursseilla hän pitää hulluna.

Jos ei ota riskiä, ei synny taidetta

Anu Komsi, sopraano

– Ilma hulluutta ei kuitenkaan synny mitään. Taide on minun mielestäni riskinottamista. Jos ei ota riskiä, ei synny taidetta, Komsi kiteyttää.

Hullut päätökset ja valinnat ovat kannattaneet, sillä sopraanon kalenterissa on merkintöjä jo vuodelle 2015.

– Toki siellä on välissä tyhjääkin. Heikko taloustilanne on johtanut siihen, että produktioihin buukataan lyhyellä varoitusajalla. Lyhyt harjoitteluaika ei minua haittaa, koska olen pienestä pitäen ollut nopea oppimaan, Komsi sanoo.