Hyppää sisältöön

Lapin alkutalvessa on vielä paljon siivekkäitä

Kemijärven kaupunkialueen talvilintulaskennoissa havaittiin vielä marraskuun alussa ennätykselliset tusinan verran vesilintulajeja eli laulujoutsen, sinisorsa, haapana, tavi, tukkasotka, lapasotka, telkkä, mustalintu, alli, tukkakoskelo, isokoskelo ja uivelo. Ivalon talvilintulaskentareitillä hämmästytti samana viikonloppuna västäräkki, ja myös Sodankylästä on aivan tuore västäräkkitieto.

Lapintiira on vastikään nähty Ounasjärvellä Kuva: Claudius Tesch

Talvilintulaskennat ovat osa Luonnontieteellisen keskusmuseon koordinoimaa linnustonseurantaa. Siinä tietty laskentareitti pyritään suorittamaan kolme kertaa talvessa. Yhteensä Suomessa lasketaan vuosittain noin 500 reittiä, jolloin saadaan selville talvilinnuston levinneisyys ja runsaus eri elinympäristöissä eri osissa maatamme sekä linnuston muutokset talven aikana, talvesta toiseen ja pitkällä aikavälillä. Laskennoista saadaan lisäksi tietoa lintujen talvikuolleisuudesta, vaelluslintujen liikkeistä ja muuttolintujen jäämisestä talvehtimaan Suomeen. Lapin läänin alueella lasketaan vuosittain talvilinnut yli 50 reitiltä.

Sulat vedet huokuttelevat

Sulat vesistöt ovat vetäneet puoleensa useita iloisia yllätyksiä. Marraskuun alun ällistyttävin lintuvieras oli Enontekiön Ounasjärvellä lennellyt lapintiira – jonka pitäisi olla näihin aikoihin jo aivan toisella puolella maapalloa! Samaan aikaan Hetassa nähtiin myös pikku-uikku ja pikkukajava, jotka molemmat ovat harvinaisuuksia alueellamme. Jäämeren vieras pikkukajava yllätti myös lentämällä lauantaina Rovaniemen Koskikadun yllä! Ja samasta suunnasta tulivat myös lokakuun viimeisenä päivänä Inarin Juutuanvuonossa lennelleet kolme pikkuruokkia. Kittilän Salmijärvellä taas viihtyi kuun alussa (niin ikään pikku-uikun ohella) kaksi lyhytnokkahanhea, jotka nekin olivat todennäköisesti Huippuvuorilta kotoisin.

Puukiipijöitä runsaasti

Vaelluslinnuista viehättäviä pyrstötiaisia on nähty viime päiviin asti eri puolella aluettamme ja myös puukiipijöitä näyttäisi olevan nyt Lapissa poikkeuksellisen paljon. Aikaisemmin syksyllä Suomeen vaeltaneita käpytikkoja ja närhiä näkyy niitäkin siellä täällä. Myös hiiripöllöjä on näkynyt Lapissa monin paikoin, joskin etelämpänä Suomessa hiiripöllöjä on nyt aivan ennätyksellisiä määriä, mikä johtunee myyräkantojen vahvistumisesta ja siitä, että hyvän myyrävuoden 2011 lintuja on alkanut viimein palata kotimaahansa.

Lokit viihtyvät Rovaniemellä

Myöhäisimpiä muuttolintujamme ovat viivyttelevien vesilintujen ohella pohjoisten tunturimaiden pulmuset, joiden muuttoparvia on näkynyt alueellamme myös marraskuun puolella. Ja sinnitteleehän Rovaniemellä vielä reilut puolentuhatta harmaalokkiakin. Osa viimeisistä muuttolinnuista on siirtynyt lumien tultua lintulautojen äärelle, ja muutamin paikoin onkin ilmoiteltu havaintoja mm. mustapääkertuista, kottaraisista, punarinnoista, peipoista ja järripeipoista sekä nokkavarpusesta. Tuoreisiin harvinaisuushavaintoihin kuuluu myös Kemijärven Isokylällä oleskeleva nokivaris, joka tosin ei ole oma lajinsa vaan kotoisen ”harmaatakkivariksemme” kokonaan musta alalaji.

Pirkka Aalto

.
.