Ennuste: Kahvi halpenee ja sokeri kallistuu ensi vuonna

Tuoreen raportin mukaan elintarvikkeiden hinnat laskevat ensi vuonna yhdeksän prosenttia. Eri ruoka-aineiden hintakehityksen välillä on kuitenkin hajontaa. Elintarvikkeiden hintojen lasku kertoo siitä, että viime vuosina piinanneet ruokakriisit ovat alkaneet helpottaa ja varastoissa on enemmän ruokaa.

talous
Sokeria lisätään kahviin.
Yle

Elintarvikkeiden hinnat laskevat ensi vuonna yhdeksän prosenttia, arvioidaan tuoreessa raportissa. Eri ruoka-aineiden hintakehityksen välillä on kuitenkin hajontaa.

Esimerkiksi maissin hinnan odotetaan laskevan ensi vuonna 24 prosenttia ja vehnän 12 prosenttia. Kahvin hinnan arvioidaan laskevan 17 prosenttia.

Sokerin hinnan sen sijaan odotetaan nousevan 12 prosenttia ja kaakaon 28 prosenttia.

Elintarvikkeiden hintakehitystä arvioidaan Euroopan suhdannelaitosten liiton (AIECE) raaka-aineiden hintojen ja maailmankaupan kehitystä ennakoivan työryhmän katsauksessa. Suomesta AIECE:n jäsen on Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla.

Elintarvikkeiden hintojen lasku kertoo siitä, että viime vuosina piinanneet ruokakriisit ovat alkaneet helpottaa ja varastoissa on enemmän ruokaa.

Ruuan korkea hinta synnytti mellakoita esimerkiksi vuonna 2008 ainakin Egyptissä, Mosambikissa ja Haitissa.

- Ensi vuoden puolivälissä elintarvikkeiden hinnat kääntyvät pikkuhiljaa nousuun, sanoo katsauksen raaka-ainetyöryhmän puheenjohtaja, Etlan tutkija Paavo Suni.

Viime aikoina inflaatio eli kuluttajahintojen vuosimuutos on hiipunut ja ainakin euroalueella on jo pelätty deflaatiota eli hintojen laskukierrettä.

- Halventuva ruoka on omiaan tukemaan alhaista inflaatiota, Suni toteaa.

Raakaöljyn hintakehityksestä katsauksessa todetaan, että öljymarkkinoilla vallitsee periaatteessa liikatarjonta, mutta tuotantohäiriöt ovat pitäneet öljyn hinnan korkealla. Tuotantohäiriöitä ovat aiheuttaneet levottomuudet Syyriassa, Libyassa, Nigeriassa ja Irakissa. Toisaalta raakaöljyn hinnan nousua on hillinnyt liuskeöljyn tuotannon kasvaminen Yhdysvalloissa.

Raaka-ainekatsauksen mukaan raakaöljyn hinta pysyy ensi vuonna lähes muuttamattomana.

Muista raaka-aineista esimerkiksi nikkelin hinnan odotetaan kääntyvän ensi vuonna nousuun.

Odotukset raaka-aineiden hintakehityksestä ovat tiiviiisti sidoksissa Kiinan bruttokansantuotteen kasvuun. Kiinan valtavan koon takia pienetkin muutokset maan kasvunäkymissä aiheuttavat usein muutoksia raaka-aineiden hintoihin, katsauksessa todetaan.