1. yle.fi
  2. Uutiset

Juutalaisten maailmankongressi: Saksan hallitus hidastellut taideaarteen palauttamisessa

Arvokas taidekokoelma löytyi müncheniläisen taidekauppiaan Cornelius Gurlittin varastoista jo kaksi vuotta sitten, mutta sen olemassaolo paljastui viikko sitten.

kulttuuri
Reproduktio taiteilija Otto Dixin teoksesta nähtävillä tiedotistilaisuudessa Augsburgissa Saksassa 5. marraskuuta 2013.
Christof Stache / Lehtikuva

Juutalaisten maailmankongressi moittii ankarasti Saksan hallitusta hidastelusta Münchenissä löydetyn taideaarteen palauttamisessa. Kongressin presidentti, amerikkalainen Ronald Lauder, sanoo Die Welt -lehdessä, että taideteosten pimittäminen on häpeäksi Saksalle.

Juutalaisten maailmankongressi on vaatinut Saksaa julkistamaan löydettyjen taideteosten nimet ja kuvat internetissä. Teosten alkuperäiset omistajat voisivat sitten vaatia niitä takaisin oikeustietä.

Lauderin mukaan ne ihmiset, jotka tietävät teoksista jotakin, ovat jo vanhoja, joten ongelman ratkaisulla on kiire.

Taideaarteen olemassaolon paljasti viikko sitten saksalainen viikkolehti Focus. Noin 1 400 arvokasta teosta sisältänyt kokoelma löytyi jo lähes kaksi vuotta sitten müncheniläisen taidekauppiaan Cornelius Gurlittin varastoista.

Kokoelmaan sisältyy paljon saksalaista taidetta, mutta myös muiden mestareiden kuten Picasson ja Chagallin töitä. Taidekauppias oli perinyt kokoelman isältään, joka oli hankkinut aikanaan haltuunsa natsien takavarikoimaa niin sanottua rappiotaidetta.

Saksalaiset asiantuntijat pitävät teosten laillisten omistajien selvittämistä erittäin hankalana. Joidenkin mielestä osa kokoelmasta saatetaan joutua palauttamaan Gurlittille. Taidekauppiasta vastaan valmistellaan syytettä veropetoksesta.

Lue seuraavaksi