Puheloinen: Suomen oltava hereillä arktisella alueella

Puolustusvoimain komentaja toivoo, että arktinen alue ei muutu sotilaalliseksi kysymykseksi.

politiikka
Puolustusvoimain komentaja kenraali Ari Puheloinen puhumassa 207. Valtakunnallisen maanpuolustuskurssin avajaisissa Helsingissä maanantaina 11. marraskuuta 2013.
Maanpuolustuskurssin avajaispuheessa puolustusvoimain komentaja toivoi, että arktinen alue ei muutu sotilaalliseksi kysymykseksi.

Maanpuolustuskurssin avajaispuheessa puolustusvoimain komentaja Ari Puheloinen arvioi arktiksen kiinnostavan yhä enemmän. Alue kiinnostaa niin taloudellisesti, ympäristöllisesti, ihmisoikeuskysymyksissä kuin geopoliittisestikin.

Puheloinen toivoo, että arktisella alueella sotilaalliset asiat eivät nouse ykkösasiaksi.

- Entä mitä ovat sotilaalliset tekijät arktisella alueella? Toivottavasti mahdollisimman vähäisiä. Arktisen alueen kahdeksan maan puolustusvoimien komentajat ovat parin viime vuoden aikana epävirallisesti kokoontuneet yhteen kaksi kertaa. Olemme kaikki yhtä mieltä siitä, että sotilaallisen turvallisuuden kysymyksiä ei pitäisi liittää arktiseen alueeseen. Pikemminkin kehityksen tulisi suuntautua kohti laajentuvaa yhteistyötä. Yhteinen intressi on, että sotilaallisia suorituskykyjä tulisi valmistautua käyttämään alueella muiden viranomaisten tukena, muun muassa etsintä- ja pelastustyössä.

Puheloinen arvioi, että monen maan kiinnostuttua pohjoisesta ristiriidoilta tuskin kokonaan vältytään, mutta niitä pitää viimeiseen asti välttää. Arktisen alueen maat voisivat Puheloisen mielestä helposti rakentaa esimerkiksi yhteisen tilannekuvan alueen laivaliikenteestä.

- Suomen puolustusvoimien kannalta on tärkeää olla selvillä tilanteesta arktisella alueella sekä eri osapuolten toiminnasta ja tavoitteista siellä. Jos tukea siviiliviranomaisille tarvitaan, on siihen oltava valmiuksia, vaikka Suomen mahdollisuudet tässä ovatkin rajoitetut.

Myös muut kuin arktiset maat ovat kiinnostuneita kouluttamaan sotilaitaan pohjoisen oloihin. Puheloisen mukaan Suomikin kiinnostaa koulutuspaikkana enemmän kuin aiemmin.