TV-antennit uuteen suuntaan Jalasjärvellä

Televisioantennit on suunnattava uudelleen Jalasjärven alueella, kun Digita siirtää täytelähettimensä keskustan lounaispuolelle. Antenni-tv-lähetysten lähetyspaikka vaihtuu tiistaina iltapäivällä. Antennia ei tarvitse suunnata uudelleen, jos signaali otetaan vastaan Lapuan maston kautta.

Kotimaa
Tv-antenni
Yle

Suupohjan Radio- ja TV-huollon Markku Kuuppelomäellä on tiistaina kädet täynnä töitä. Jalasjärvellä täytelähettimen paikka vaihtuu ja Markun on suunnattava kymmeniä TV-antenneja uudelleen.

– Se tapahtuu alle tunnissa, laskee Kuuppelomäki yhden antennin kääntöön kuluvaa aikaa.

TV-antennin voi kääntää myös itse, mutta Markun mukaan riskinä voi olla putoaminen katolta. Lisäksi tarkan ja toimivan suunnan antennille saa vain mittaamalla.

– Kyllä se ammattimies mittarien kanssa saa sen paremmin. On niitä sellaisia teräviä kavereita, että onnistuu varmasti niiltäkin, toteaa Kuuppelomäki.

Antennityö käy ammattilaiselta käden käänteessä

Jalasjärveläisellä rivitalolla työ alkaa vahvistinkaapilta. Markku vetää sieltä johdon katolle antennimaston juureen. Sitten irtoavat maston kiinnikkeet ja "haravan" suunta kääntyy sinne, mistä mittari löytää parhaimman signaalin. Sitten vain pultit kiinni ja antenni toimii taas.

– Vahvistinkaapilta pitää vielä säätää signaalitasot kohdalleen ja sitten on valmista, selittää Kuuppelomäki.

Markku Kuuppelomäki kehottaa ihmisiä olemaan varovaisia varsinkin sellaisten antennimastojen kanssa, jotka on asennettu katon läpi. Mastoa käännettäessä auringon hapristamat vesitiivisteet voivat murtua ja kostealla säällä vesi voi päästä sinne, mihin se ei kuulu.

Antennilla on väliä

TV-antennin muodolla ei ole suurta väliä silloin, kun edessä ei ole esteitä. Antennien suuntakuviot kuitenkin tulevat peliin siinä tapauksessa, kun eteen sattuu puustoa tai maastoa.

– Silloin tulee heijastavia pintoja ja suuntakuviolla on väliä, sanoo Kuuppelomäki.

Kolmitasoinen UHF-antenni on toimii Markun mukaan kohtalaisen hyvin Digitan lähettämien kanavien katseluun. VHF-antennin puolestaan tarvitsee, jos aikoo katsoa DNA:n lähettämiä kanavia. Lisäksi Digita neuvoo kuluttajia nostamaan tv-antennin noin kymmenen metrin korkeuteen parhaan mahdollisen signaalin saamiseksi.