E.ON -kauppa on kunnille riskitön

E.ON -kaupan lopputulos oli suurempi kuin mitä Kajaani ja Sotkamo alunperin tavoittelivat. Entisen osaomistuksen turvaamisen asemesta kunnat päätyivät hankkimaan perustamansa Kajaso-yhtiön kautta kaikki sähköyhtiö E.ONin Suomen toiminnot. Kajaani omistaa kaupan jälkeen E.ONista 75 prosenttia ja Sotkamo 25 prosenttia.

Kuva: Jouni Koutonen / Yle

Kajaanin ja Sotkamon tekemässä energiakaupassa ei alussa tiedetty, mihin oikein päädytään. Aiemmin jo osaomistajina olleiden kuntien tarkoitus oli varmistaa, että olemassa olleet omistukset turvataan, sanoo Kajaanin kaupunginjohtaja Jari Tolonen.

- Kauppa oli hyvin monivaiheinen prosessi, jossa E.ON Swerigellä ja Saksan pääkonttorilla oli omat näkemyksensä. Heidän tarkoituksenaan oli myydä kaikki mahdollisimman nopeasti. Meidän tavoitteenamme oli, että ainakin omistuksemme säilyvät.

Omistajan näkökulmasta riski on hyvin minimaalinen.

Jari Tolonen

Tarkoituksena oli siis turvata se, mitä kotimaakunnan alueella oli jo toiminnassa. 50 000 asiakkaan päälle tulivat kuitenkin myös Kotkan seudulla toimiva Karhu Voima sekä sen tytäryhtiö E.ON Suomi noin 70 000 asiakkuuden kanssa. Tolosen mukaan etelä ei tässä yhtälössä ole kuitenkaan pohjoista suurempi tai parempi.

- Vaikka siellä on asiakkaita paikallisesti, niin tässä kokonaiskuvassa se on pieni osa kokonaisuutta.

Kokonaisuudesta tuli Kajaso-konserni, jossa Kajaanin ja Sotkamon jo olemassa olleet omistukset jäivät koskemattomiksi. Kajaso osti E.ONin kaikki Suomen toiminnot 113 miljoonalla  eurolla, henkilöstöineen kaikkineen.

Kunnille kauppa on Tolosen mukaan lähes riskitön, sillä kaupan tekijänä on kuntien perustama Kajaso ja kaupan ulkopuolinen rahoitus on liikepankilta hankittu.

- Kaupassa ei ole Kajaanin tai Sotkamon takausta lainkaan eli laina tulee yrityksen kiinnityksillä. Omistajan näkökulmasta riski on hyvin minimaalinen. Suurin riski tietysti on se, että jos yhtiö teoriassa ajautuisi konkurssiin, niin silloin vaarana on, että menetämme omistuksen yhtiöstä.

Kauppa muutti Kajaanin 15 miljoonan euron kattamattomat alijäämät 60 miljoonan euron ylijäämäksi. Sotkamon osuutta kaupassa käsitellään vielä Oulun hallinto-oikeudessa. Mikäli ongelmia tulee, Kajaani on Tolosen mukaan valmis lisäämään omistustaan.