1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kela on oikeassa: Mustekalalla on kolme sydäntä, kauris voi nuolla autoja

Anssi Kelan hitissä "Levoton tyttö" esitetään mielenkiintoisia väitteitä muun muassa itkemisen vaikeudesta avaruudessa, kauriiden öisestä autonnuolemisharrastuksesta, mustekalan sydänten määrästä ja Elviksen todellisesta hiusten väristä. Ja kyllä – Kela tietää, mistä laulaa!

Kotimaan uutiset
Anssi Kela
Anssi KelaYle

Sä tiedät kaikenlaista outoa
Niinku et kauriit nuolee öisin autoja

Ja et avaruudessa ei pysty itkemään
Painottomuudessa kyynel ei lähdekään vierimään

Väität et kissat eivät maista makeaa

Tiedät et Elvis oli vaaleetukkainen
Se vaan värjäs sen

Mustekaloilla on kolme sydäntä

Nämä lyriikat ovat Anssi Kelan kynästä hittibiisissä "Levoton tyttö". Yleisön pyynnöstä lähdimme selvittämään, puhuuko Kela höpöjä vai onko väitteillä todellisuuspohjaa. Ja onhan niillä.

Väitteistä oudoin on, että kauriit nuolevat öisin autoja. Miksi muka?

- Kyllä se on aivan mahdollista on. Auton korissa voi olla maantiesuolaa ja suolahan on kasvissyöjille tarpeellinen lisäravinne, tutkija Jyrki Pusenius RKTL:stä toteaa.

Avaruudessa itkeminen on hankalaa puuhaa, aivan kuten Kela laulaa.

- Kyllä Anssi tietää. Kyyneleet jäävät vain palloiksi leijumaan silmän ympärille. Eli pakko pyyhkiä, jos haluaa päästä kyyneleistään eroon. Tai sitten olla itkemättä, sanoo tähtitieteen professori Esko Valtaoja.

Entäpä sitten väite Elviksen vaaleasta hiuskuontalosta? Elvis fan clubin jäsen ja Elvis-harrastaja Jorma Koskela sanoo, että hiukan on tuossakin totuutta mukana.

- Olen nähnyt Elviksestä lapsuudenkuvia ja niissä hänen hiuksensa ovat ehkä keskiruskeat. Blondi hän ei kyllä ole koskaan ollut.

Kissatko eivät maista makeaa? Kuulostaa oudolta, mutta... totta se on!

- Kyllä se viimeaikaisten tutkimustulosten perusteella on näin. Kissa on evoluution myötä lihaisan maun perään, sanoo professori Jaakko Mononen Itä-Suomen yliopistosta

Nyt alkaa olla siis selvää, että mustekalaltakin löytyy sydämiä kolmin kappalein, koska A. Kela niin laulaa. Professori Mononen vahvistaa asian.

- Kyllä niitä kolme on. Kaksi pumppaa verta kiduksille ja yksi sitten kiduksista muualle. Anssi on taas oikeassa.

Lue seuraavaksi