Presidentti Halonen ihmeissään: Sain vakoilutiedon mediasta

Ulkoministeriön laajamittainen urkinta alkoi jo presidentti Halosen kaudella, mutta presidentti on pidetty tutkinnasta täysin sivussa.

politiikka
Presidentti Tarja Halonen.
Presidentti Tarja Halonen kommentoi ulkoministeriön vakoilutapausta Yle Uutisten haastattelussa.

Presidentti Tarja Halonen oudoksuu tapaa, jolla ulkoministeriön vakoilujupakkaa on selvitetty.

- Minuun ei ole oltu nyt missään yhteydessä. Minä sain tämän koko asian tietooni median välityksellä, Halonen kertoo Yle Uutisille.

Laajamittainen urkinta alkoi ulkoministeriössä jo vuosia sitten. Suurin osa urkinnasta tapahtui siis presidentti Halosen kaudella.

Halonen myöntää, että presidentin sivuuttaminen on sen takia "ihmeellistä".

- Minun mielestä on, mutta olen koettanut sitä sillä tavalla ajatella, että olen pienempi paha siinä ja he ovat sitä itse halunneet selvittää, Halonen arvioi.

Halosen mukaan hänen kaudellaan käytiin paljon keskustelua tietoverkkojen turvallisuudesta. Halonen sanoo ajatelleensa nyt, että "jaaha, näin siinä sitten kävi."

- Muistan omalta kaudeltani näitä huolia. Olin tässä mielessä ehkä vähemmän hämmästynyt.

Presidentti ymmärtää poliisin ja armeijan halun lisätä verkkotiedostelua. Samaan aikaan hän kuitenkin kantaa huolta kansalaisten oikeuksista. Halosen mielestä valtuuksien laajentamista pitää lähestyä "laajempana ja kokonaisvaltaisena kysymyksenä."

- Silloin kun tiedot ovat hakkeroitavissa ja käytettävissä, kukaan ei ole ulkopuolinen. Se voi tilanteesta riippuen koskea ketä tahansa, presidentti muistuttaa.

Presidentin mukaan eduskunnan ja hallituksen pitää huolehtia kansalaisoikeuksien toteutumisesta myös uusissa valvontatilanteissa.