Siirtyykö tiilinen tavara-asema kokonaisena?

Vanhassa rakennuksessa on jykevät teräsbetoniperustukset, joten kokonaisena siirtäminen voisi olla teknisesti mahdollista. Kansalaisadressi vaatii rakennuksen säilyttämistä.

Kotimaa
ratapihankadun adressi, RainiMerri Vallinharju, Sinikka Torkkola
Kai Pohjanen / Yle

Tampereen Tammelassa sijaitseva vanha tavara-asema on päätetty jo kertaalleen purkaa tulevien Ratapihankadun suunnitelmien vuoksi.

Viime viikolla yhdyskuntalautakunnassa nousi kuitenkin esiin uusi vaihtoehto: tavara-asema siirrettäisiin lähistöllä sijaitsevan rautatieläisten seurantalon, Morkun paikalle.

Mutta miten vanha tiilirakennus käytännössä siirrettäisiin paikasta toiseen? Projektiarkkitehti Elina Karppinen kertoo, että rakennuksen perustukset ovat vahvaa tekoa.

- Ne ovat todella järeät. Rakennuksessa on teräsbetoniperustukset ja massiivisia tiiliseiniä. Se on mahdollista siirtää yhtenä kappaleena liukukiskojen varassa uuteen paikkaan.

Muun muassa vanhoja asemarakennuksia ja kivirakenteisia siltoja on siirretty samalla tekniikalla, kertoo Karppinen.

- Helsingissä Töölönlahden makasiinit suunniteltiin siirrettäväksi tällä tavalla. Tekniikka on siis olemassa, mutta mitenkään kovin yleisiä tällaiset operaatiot eivät ole.

Siirto maksaisi Karppisen mukaan noin 900 000 euroa.

Kansalaisadressissa vaaditaan rakennuksen säilyttämistä

Kansalaisliike luovutti päättäjille tavara-aseman säilyttämiseksi adressin maanantaina. Adressin puuhanainen RainiMerri Vallinharjun mukaan nimiä adressiin on kerätty melkein 8600 kappaletta.

- Nimiä on kerätty pienellä porukkalla. Jos kerääjiä olisi ollut enemmän, kymmenien tuhansien nimien kerääminen olisi ollut mahdollista, kertoo puolestaan Sinikka Torkkola, joka niin ikään ollut mukana keräämässä nimiä.

Hänen mukaansa tavara-asema on monikäyttöinen.

- Rakennus on hyvässä kunnossa. Siihen voisi perustaa kauppahallin, ravintolan tai toimistoja, sanoo Torkkola.

RainiMerri Vallinharjun mukaan ikä tuo vanhalle rakennukselle arvoa.

- Historiaa ei pidä unohtaa. Muuten jäämme tyhjän päälle.