GOCE-satelliitin putoamispaikka selvisi

GOCE-satelliitti saavutti ilmakehän tiheämmät osat ja tuhoutui maanantain vastaisen yönä kello 2.16 Suomen aikaa. Euroopan avaruusjärjestön mukaan satelliitti putosi mereen Etelä-Atlantilla.

Euroopan avaruusjärjestön ESA:n tutkimussatelliitin putoamispaikka on selvinnyt. GOCE-satelliitti putosi viime yönä Etelä-Atlantille lähelle Tulimaan kärkeä.

Satelliitti saavutti ilmakehän tiheämmät osat ja tuhoutui maanantain vastaisen yönä kello 2.16 Suomen aikaa.

Euroopan avaruusjärjestön ilmoituksen mukaan satelliitin tuhoutumispaikka on Etelä-Atlantilla, runsaat 400 kilometriä Falklandin saarista etelään lähellä Tulimaan kärkeä.

Suomen Geodeettinen laitos kertoo tiedotteessaan, että vielä viime kierroksillaan satelliitti yllätti tutkijat, sillä se pysyi alkuperäisessä lentoasennossaan loppuun saakka. Tämä pienensi satelliitin ilmanvastusta, joten putoamisaika siirtyi ennakoitua myöhemmäksi.

GOCE-satelliitti lähetettiin radalleen vuonna 2009. Sen elinikä oli lähes kaksi kertaa pidempi kuin alun perin oletettiin. Satelliitin tehtävä oli tutkia Maan painovoimakenttää.

Satelliitin ionimoottorin polttoaineena oli ksenonkaasua. Kun kaasu loppui, raketti alkoi vajota alkuperäisestä 300 kilometrin korkeudestaan alemmas. Lopulta se tuhoutui syöksyessään Maan ilmakehään viime yönä.

GOCE tuotti paljon havaintoaineistoa, jota voidaan käyttää ilmastonmuutoksen vaikutusten selvittämiseen.