Vauvanyrkkeily ja taaperoparkour - onko vauvalla jo liikaa harrastuksia?

Vauvojen harrastukset ovat laajentuneet perinteisistä muskareista vauvajoogaan, vauvasirkukseen, värikylpyihin tai minilattaritunteihin. Riskit alkavat, jos vauvan päivät aikataulutetaan ja aikatauluissa halutaan pysyä, jotta vauva ei jäisi tulevaisuudessa muista jälkeen kehityksessä ja pärjäämisessä.

Kotimaa
Turun Seikkailupuiston muskari
Turun Seikkailupuiston muskari vedettiin Nenäpäivä-hengessä.YLE / Juha Ohtonen

Oulun Pelastakaa Lapset ry:n hallituksen puheenjohtaja, lastensuojelutyötä tekevä Marjo-Pauliina Helin on viiden lapsen äiti, joka on ollut omien lastensa kanssa kotona 8 vuotta. Ilman vauvajooga-, vauvasirkus-, vauvaparkour- tai vauvaboxing -tunteja.

- Olen syntynyt 1960-luvulla ja saanut sen ajan kasvatuksen, joten suhtaudun tällaisiin harrastuksiin hieman huvittuneesti. Painotan tavallista lapsen kanssa yhdessäoloa, enkä sitä, että vauva viedään erikseen harrastamaan jotakin, Helin sanoo.

Vanhempi tahtoo kontakteja

Helinin mielestä vauvalla voi toki olla harrastuksia, mutta suurin osa hyödystä menee silloin vanhemmalle. Vauva ei osaa kaivata harrastuksia.

Suoritamme aika paljon asioita ja saatamme kuvitella, että vauvankin on heti synnyttyään hypättävä tähän suorittamisen kelkkaan.

Marjo-Pauliina Helin

Vanhempi sen sijaan voi olla vailla kontakteja ja vertaistukea vanhemmuudelleen. Tässä ei ole mitään vikaa, päinvastoin. Kautta aikojenhan on ollut esimerkiksi kuntien ja seurakuntien perhekerhoja, joissa lapset ja vanhemmat voivat tavata toisiaan.

- Vauvalle sen sijaan riittää kodissa tapahtuva yhdessäolo ja vuorovaikutus sekä perushoito, jonka yhteydessä voi harrastaa lorutteluja ja lauluja.

Ei suorittamiselle

Nykyisin vanhemmat voivat pelätä, että jos heidän lapsensa ei osallistu jo vauvana erilaisiin harrastuksiin, hän jää muista jälkeen kehityksessä ja pärjäämisessä.

- Tämän ajan ilmiö on, että vanhemmilta vaaditaan liikaa. Suoritamme aika paljon asioita ja saatamme kuvitella, että vauvankin on heti synnyttyään hypättävä tähän suorittamisen kelkkaan.

Vauvan kanssa harrastamisessa on tärkeää ymmärtää, minkä verran vauva jaksaa, vaikka vanhempi itse jaksaisikin enemmän. Vauvalle ei saa ruveta laatimaan harrastusaikatauluja ja pyrkiä pysymään niissä.

- Nuoret vanhemmat kokoontuvat yhteen esimerkiksi neulontakerhoihin, joissa vauva voi olla mukana. Vauvaa ei tarvitse erikseen lähteä viemään mihinkään harrastukseen.

Helin on nähnyt työssään, että liika kiire ja suorittaminen vaikeuttavat vanhemman kontaktia lapseen. Vanhemman ja lapsen yhteys vaatii kasvurauhaa ja aikaa.