Opiskelijat linnoittautuivat Sofian yliopistoon

Yliopiston päärakennuksen vallannut opiskelijajoukko vaatii loppua Bulgarian korruptiolle. Kansan enemmistö tukee heidän protestiaan.

Opiskelijat osallistuivat hallituksen vastaiseen mielenosoitukseen Sofian yliopiston edustalla Bulgariassa 10. marraskuuta 2013. Opiskelijat vaativat pääministeri Plamen Oresharskin hallituksen eroa, uusia vaaleja ja loppua laajamittaiselle poliittiselle korruptiolle. Kuva: Vassil Donev / EPA

Bulgarian hallitukseen turhautuneet opiskelijat ovat linnoittautuneet pääkaupungin Sofian yliopistoon. Miehitys jatkuu, kunnes hallitus eroaa, ilmoittivat opiskelijat ketjuilla ja riippulukoilla sulkemiensa ovien takaa protestin laajennuttua maanantaina.

Pieni opiskelijajoukko asettui yliopiston päärakennukseen jo kaksi ja puoli viikkoa sitten, minkä takia kaikki päärakennuksen luennot ovat olleet keskeytyksissä. Opiskelijat ja henkilökunta ovat kuitenkin voineet liikkua rakennuksessa tähän päivään saakka.

Bulgaria on EU:n köyhin valtio. Väkiluku on rajussa laskussa nuorison muuttaessa ulkomaille.

Mielenosoittajien edustajan Ivan Vitanovin mukaan miehittäjiä on 90–100. Heidän pyrkimyksenään on herättää uudelleen henkiin suurprotestit, joita järjestettiin aiemmin tänä vuonna.

Opiskelijat vaativat pääministeri Plamen Oresharskin hallituksen eroa, uusia vaaleja ja loppua laajamittaiselle poliittiselle korruptiolle. Sunnuntaina protestoijat saivat tukea neljältä tuhannelta mielenosoittajalta, jotka kokoontuivat Sofian kaduille. Kylteissä luki muun muassa: "Alas mafia" ja "Me jäämme, muuttakaa te".

Opiskelijaprotestit voivat olla kipinä

Bulgaria on EU:n köyhin valtio, ja varallisuuserot ovat suuret. Lait eivät ole kyenneet panemaan kuriin korruptiota, joten kipeästi kaivatut ulkomaiset investoijat pysyttelevät poissa.

Bulgarialaisten keskipalkka on 400 euroa ja keskieläke 130 euroa. Monet nuoret ovat muuttaneet ulkomaille ja syntyvyys on laskenut. Väkiluku on pudonnut sosialismin luhistumisen jälkeen noin yhdeksästä miljoonasta 7,3 miljoonaan.

Oresharskin virkamieshallitus tuli valtaan toukokuussa, kun valtavat mielenosoitukset olivat pakottaneet edellisen hallituksen eroamaan. Kansa tuomitsi nopeasti myös uuden hallituksen korruptoituneeksi.

Tarkkailijoiden mukaan tämänhetkiset opiskelijamielenosoitukset eivät riitä pakottamaan Bulgariaa ennenaikaisiin vaaleihin, mutta ne saattavat laukaista isoja protesteja ja johtaa siten vaaleihin.

Protestoijille on jo tullut tukea muista yliopistoista: opiskelijat ovat järjestäneet pienimuotoisia miehityksiä 18 yliopistossa, ja myös opettajat ovat olleet paikoitellen mukana. Tuoreen mielipidekyselyn mukaan 60 prosenttia bulgarialaisista kannattaa protesteja.