Doping-herjauksesta tuomittu päätoimittaja ei halua enää oikeussaliin

Kari Väisäsen mielestä olisi syyttäjän tehtävä hakea valheeseen perustuvan tuomion purkua. STT hakee 50 000 euroa korvauksena maksamistaan oikeudenkäyntikuluista.

urheilu
Kari Väisänen.

STT:n dopinguutisoinnista tuomitut entinen päätoimittaja Kari Väisänen ja toimittaja Johanna Aatsalo eivät enää aio jatkaa oikeusprosessia. Sen sijaan STT hakee vahingonkorvauksia.

Kari Väisänen ja Johanna Aatsalo tuomittiin 2000-luvun taitteessa herjauksesta, kun STT uutisoi hiihtäjä Jari Räsäsen dopingin käytöstä. Myöhemmin Räsänen ja maajoukkueen entinen päävalmentaja Pekka Vähäsöyrinki tuomittiin törkeästä petoksesta, koska heidän katsottiin harhauttaneen oikeutta STT:n dopinguutisointia koskeneessa oikeudenkäynnissä.

Tänä syksynä myös hiihtäjät Harri Kirvesniemi, Janne Immonen ja Jari Isometsä saivat käräjäoikeudessa tuomion perättömästä lausumasta eli valehtelusta oikeudessa.

Väisänen kertoo Ylen A-studiolle, että hän ei hae tuomionsa purkua eikä vahingonkorvauksia. Väisäsen mielestä valehteluun perustuvan tuomion purkamisen hakeminen olisi syyttäjän asia.

- Olemme pohtineet sitä Johanna Aatsalon kanssa. Saamamme herjaustuomio on edelleen voimassa. Olisi ollut ja on edelleen syyttäjän tehtävä lähteä hakemaan purkua sellaiseen tuomioon, joka on annettu valheellisin perustein.

Väisänen perustelee päätöstään raskaalla oikeusprosessilla.

- Toinen vaihtoehto on, että lähdemme hakemaan tuomion purkua korkeimmasta oikeudesta. Olemme tulleet siihen tulokseen, että on pitkä prosessi, kun lähdetään oikeussaliin. Eiköhän tämä nyt ole tässä, Väisänen päättää.

STT sen sijaan perii Räsäseltä ja Vähäsöyringiltä yli 50 000 euroa oikeudenkäyntikuluja, kertoo STT:n toimitusjohtaja ja vastaava päätoimittaja Mika Pettersson.

- Olemme kärsineet koko oikeusprosessin ajan, kun olemme maksaneet oikeudenkäyntikuluja. Olemme maksaneet myös Väisäsen ja Aatsalon oikeudenkäyntikulut. Nyt peräämme runsasta 50 000 euroa. Siinä eivät ole kaikki kulut, mutta siinä ovat kulut, jotka tuomiossa on määrätty tuomittujen maksettavaksi, hän perustelee.

Myös Pettersson toivoo, että oikeusprosessi olisi nyt viety loppuun.

- Toivon sitä vilpittömästi. Tämä on ollut kaikille äärettömän raskas reitti, jonka olisi nyt syytä loppua, hän toteaa.