Kyläpiiat kyläilevät Korpilahdella myös tulevaisuudessa

Sitran rahoittama Lähiapu-kokeilu pohjoisen Korpilahden kylillä saa jatkoa. Kylähoitajan ja kyläpiian palveluilla on ollut niin paljon kysyntää, että Pohjoisen Korpilahden yhteistyöyhdistys on päättänyt jatkaa kokeilua omalla kustannuksellaan. 

Korpilahti
Tikkalan kylähoitaja Hanna Tiihonen mittaa ekaluokkalaisen verenpainetta.
Tikkalan kylähoitaja Hanna Tiihonen mittaa ekaluokkalaisen verenpainetta.Yle / Jarkko Riikonen

Kylähoitaja haravoi, mittaa verenpaineita, siivoaa ja täyttää Kelan lomakkeita. Kuukauden kestänyt Lähiapu-kokeilu on ollut Korpilahdella niin suosittua, että sitä on päätetty jatkaa ilman Sitran rahoitusta. Lähiapua annetaan tästä lähtien omalla kustannuksella ja talkoovoimin.

Myös kyläpiian palvelut ovat olleet kovassa käytössä. Kyläpiika tekee muun muassa pihatöitä, siivoaa, auttaa sairaiden lasten hoidossa ja antaa muuta kotiapua.

Kylän yhteishenki huippuun

Kokeilun alulle laittaja ja puuhanainen Paula Määttä Korpilahdelta arvelee, että lähiapu on lisännyt ikäihmisten uskoa mahdollisuuksiinsa asua kotonaan ja helpottanut monilapsisten perheiden elämää.

Hän myös uskoo, että yhteiskuljetukset ja kotiin tarjottavat palvelut ovat vähentäneet yksittäisiä käyntejä kaupungin keskustassa. Ennen kaikkea se on kuitenkin lisännyt kylän yhteishenkeä.

Kokeilu on osa Sitran ja Jyväskylän kaupungin Kohti resurssiviisautta -hanketta. Hankkeessa on kokeiltu uusia tapoja säästää luonnonvaroja, vähentää päästöjä ja lisätä hyvinvointia.

Jyväskylän alueella toteutetaan yhteensä 15 resurssiviisasta kokeilua loppuvuoden aikana. Lähiapu-kokeilu on jo toinen Kohti resurssiviisautta -hankkeen kokeilua, joka on jatkunut ilman lisärahoitusta.