1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tiede

Kysely: Esko Valtaoja merkittävin elossa oleva suomalainen tieteentekijä

Suomalaiskeksinnöistä parhaiten tunnetaan AIV-rehu, kännykät ja ksylitoli, kertoo tuore mielipidekysely.

Kuva: Yle

Avaruustähtitieteen professori Esko Valtaojaa pidetään merkittävimpänä elossa olevana suomalaisena tieteenharjoittajana, ilmenee Tieteen tiedotus ry:n tilaamasta kyselytutkimuksesta. Hän sai 129 mainintaa eli lähes yhtä paljon kuin muut listalle nousseet tieteenharjoittajat yhteensä.

Muita mainintoja kyselyssä saivat mm. Linux-käyttöjärjestelmän isä Linus Torvalds (17), filosofi Pekka Himanen (13), akatemiaprofessori, lääketieteen ja kirurgian professori Kari Alitalo (10) ja Helsingin yliopiston arabian kielen ja islamin tutkimuksen professori Jaakko Hämeen-Anttila (9). Edesmenneistä tutkijoista eniten mainintoja, 263, sai AIV-rehun keksijä, Nobel-palkittu A.I. Virtanen.

Suomalaiskeksinnöistä parhaiten tunnetaan AIV-rehu, kännykät ja ksylitoli. Myös geenitutkimus, Linux ja syöpätutkimus saavat suomalaisilta mainintoja merkittäviksi tieteellisiksi saavutuksiksi.

Suomalaiset arvostavat tutkimuksen perusteella tiedettä niin instituutiona kuin nimettyinä organisaatioinakin hyvin paljon. Suomalaiset luottavat yliopistoihin ja korkeakouluihin lähes yhtä vankasti kuin puolustusvoimiin, tutkimus paljastaa.

Kolme neljästä tutkimukseen osallistuneesta on kiinnostunut etenkin ympäristö- ja luontoaiheista. Kakkossijan saavat yhteiskunnalliset asiat.

Tietoa tieteestä saadaan etenkin televisiosta ja radiosta, mutta internetin merkitys on nousussa.

Kaikkein innostuneimpia tieteestä ovat akateemisesti koulutetut, heistä peräti 82 prosenttia sanoo seuraavansa tiedeasioita.

Tutkimuksen toteutti Yhdyskuntatutkimus Oy. Kirjalliseen kyselyyn vastasi 971 henkilöä.