Vapaakauppasopimus helpottaisi erityisesti pk-yrityksiä

Euroopan unionilla ja Yhdysvaloilla on molemmilla herkkiä neuvottelukohteita muun muassa maataloudessa.

talous

Euroopan unionin ja Yhdysvaltain välisten vapaakauppaneuvottelujen toinen kierros käynnistyi eilen Brysselissä. Elinkeinoelämä odottaa mahdollisen vapaakauppasopimuksen helpottavan erityisesti pienen ja keskisuurten yritysten kaupankäyntiä. Maatalouspuolella täyttä tullittomuutta hidastavat muun muassa herkät tuotteet.

- Suomalaisille yritykselle hankalimpia ovat USA:n kaupassa olleet erilaiset tekniset kaupan esteet, tullit ja tullimuodollisuudet. Näiden poistamisen ja vähentämisen odotetaan auttavan erityisesti pk-yrityksiä, arvioi EK:n kauppapolitiikan ja kansainvälistymisen johtava asiantuntija Simo Karetie Yle Radio 1:n Ykkösaamussa.

UM:n kauppapolitiikan yksikön investointikysymyksistä vastaavan Kimmo Sinivuoren mukaan USA:n ja Kanadan kanssa käytävissä vapaakauppaneuvotteluissa ei lähtökohtaisesti suljeta mitään pois, vaan mukana ovat myös esimerkiksi maatalouskysymykset. Hän kuitenkin myöntää, että molemmilla osapuolilla on herkkiä tuotteita muun muassa maataloudessa.

Sinivuoren mukaan vapaakauppaneuvottelujen sopimuksen voi jakaa kahteen osaan.

- Meillä on tullitariffeihin liittyvät kysymykset ja säätelypohjaan liittyvät kysymykset. Tullien osalta lähtökohtana on se, että käytännössä kaikista tulleista pyritään luopumaan. Arvioita on esitetty, että se olisi noin 99 prosenttia kaikista tulleista mukaan lukien herkät tuotteet, hän kertoi.

- Maatalouspuolella näitä herkkiä tuotteita toki on, ja esimerkiksi Kanadan osalta EU on rajannut sellaisiksi sianlihan, naudanlihan ja maissin. Kanadan puolelta ovat herkkinä tuotteina maitotuotteet. Näissä on yleensä sitten siirtymäaikoja sen osalta miten nopeasti siirrytään tullittomaan tilaan, Sinivuori kertoi Ykkösaamussa.

Kuuntele koko keskustelu Yle Areenasta

Niko Antin