1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. veneet

Puuvenekeskus seilaa myötätuulessa

Talouden tuulet eivät juuri puuveneiden kunnossapitoa heiluttele. Etenkin suurempien puuveneiden omistaminen on usein elämäntapa, ja veneestä halutaan pitää hyvä huoli. Talvisäilytyspaikkojen niukkuus kirittää Kotkassa sijaitsevassa Suomen Puuvenekeskuksessa toimivien yritysten bisnestä.

Kuva: YLE / Raine Martikainen

Syysmyrsky toisensa jälkeen piiskaa Suomenlahden rannikkoa. Lämpötilan painuessa lähelle nollaa alkaa sitkeimmänkin veneilijän kausi olla paketissa. On aika veneen syyshuollolle ja talviteloille asettamiselle. Se tietää työteliäitä päiviä Kotkassa toimivalle Suomen Puuvenekeskukselle.

- Mattimyöhäisten veneitä tuodaan vielä talvisäilöön ja huoltopuolella töitä on hyvin, kertoo Puuvenekeskuksen johtaja Petri Tykkä.

Puuvenekeskuksen purjeissa myötätuulta

Veneala on ollut aallonpohjassa etenkin venekaupan kohdalla. Tiukan talouden aikana vene ei useinkaan ole ostoslistalla kärkipäässä. Puuveneilyä talouden tuulet eivät juurikaan heilauttele. Puuvene on usein sijoitus, joka kantaa sukupolvesta toiseen. Puuveneily on elämäntapa, ja se heijastuu myös Puuvenekeskuksessa toimivien yritysten työtilanteeseen.

- Tämä syksy ei juurikaan eroa muista. Veneitä on kunnostettava vuosittain, jotta ne pysyvät kunnossa. Niihin halutaan myös panostaa ja talouden trendit eivät niin selvästi puuveneilyssä näy, Tykkä muistuttaa.

Ajat toki muuttuvat veneidenvalmistuksessakin. Noin viikko sitten yksi puuvenekeskuksen yrityksistä kertoi irtisanovansa väkeä, mutta henkilöstöratkaisut kertovat enemmän toimintatapojen muutoksesta kuin taloudellisesta ahdingosta. Suurta asiantuntijuutta vaativa veneenvalmistus on Puuvenekeskuksen johtajan mukaan usein viisasta teettää alihankintana. Siten säästetään alan kausi- ja suhdannevaihteluista johtuvat tuotantotauot ja mahdolliset lomautukset.

- Meille on itse asiassa tullut tänä vuonna uusia yrittäjiä  ja yksi yrityksistämme on tehnyt mittavan investoinnin uuteen veneiden liikuttelussa tarvittavaan kalustoon, Tykkä selittää.

Talvisäilytysbisnes kasvussa

Kunnostustöiden lisäksi Puuvenekeskuksen yritykset tarjoavat talvisäilytyspalveluita. Niiden kysyntä on ollut kasvussa ja Puuvenekeskuksella omat tilat ovatkin täynnä. Kantasataman suuret hallit ovat myös hyötykäytössä. Huolta aiheuttaa se, kuinka kauan satamahalleja voidaan hyödyntää. Talvisäilytys kun on suoraan kytköksissä kunnossapitotoimintaan.

- Mitä enemmän veneitä on talvisäilytyksessä, sitä enemmän se tuo työtä niiden kausikunnossapitoon, Tykkä muistuttaa.

Sinimarliini seilaa keväällä

Puuvenekeskuksen näkyvin projekti on ollut vanhan ja legendaarisen Blue Marlin -purjealuksen restaurointi. Vuonna 2009 alkanut kunnostushanke on nyt loppusuoralla.

- Blue Marlinin kunnostuksessa alkaa viimeinen talvi ja vene on valmis keväällä, Puuvenekeskuksen johtaja Petri Tykkä sanoo.