Filippiinien tuhoisa taifuuni alleviivaa ilmastonmuutoshuolet

YK:n ilmastopaneelin IPCC:n mukaan trooppiset hirmumyrskyt todennäköisesti voimistuvat tulevaisuudessa ilmaston lämpenemisen vuoksi. Lisäksi merenpinnat nousevat, mikä edesauttaa tuhoisia myrskyaaltoja rannikoilla.

Ulkomaat

Filippiinejä murjonut supertaifuuni Haiyan on kääntänyt huolen jälleen ilmastonmuutoksen mahdollisiin vaikutuksiin sääilmiöhin. Vaikka tutkijat ovat olleet varovaisia syyttämään ilmastonmuutosta yksittäisistä myrskyistä, useimmat ovat yhtä mieltä siitä, että myrskyt voimistuvat entisestään ilmastonmuutoksen myötä.

Filippiinien ilmastonmuutoskomitean jäsen Belle Segayo oli parhaillaan matkalla Keski-Filippiineille opettamaan paikallisviranomaisille, kuinka varautua ilmastonmuutoksen tulevaisuudessa tuomiin haasteiiin. Tulevaisuus kuitenkin saapui odotettua aiemmin, kun supertaifuuni Haiyan iski Taclobanin lentokentällä Sagayoa vastaan.

– Kuulosti siltä, kuin sikaa olisi teurastettu, Segayo kuvasi ääntä, joka syntyi kun lähes 90 metriä sekunnissa puhaltaneet tuulet hajottivat kaupunkia kappaleiksi ja merivesi nousi.

– Saimme ensi käden tietoa siitä, mistä olemme luennoineet, hän jatkoi.

Samaan aikaan kun Filippiineillä yritetään kuumeisesti saada katastrofiapua perille taifuunin uhreille Varsovassa Puolassa hallitukset ja asiantuntijat ovat kokoontuneet kansainväliseen ilmastonmuutoskokoukseen. Varsovassa yritetään saada aikaiseksi vapaaehtoisia sitoomuksia ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi alle kahden asteen.

Pintavedet lämpenevät

YK:n ilmastopaneelin IPCC:n mukaan trooppiset hirmumyrskyt todennäköisesti voimistuvat tulevaisuudessa ilmaston lämpenemisen vuoksi. Australian kansallisen yliopiston ilmastonmuutosinstituutin johtajan Will Steffenin mukaan ilmastonmuutos aiheuttaa valtamerien pintaveden lämpenemisen, mikä puolestaa antaa lisää voimaa myrskyille.

– Ei voida sanoa, että mikään yksittäinen tapahtuma, kuten Filippiineille iskenyt taifuuni, on ilmastonmuutoksen aiheuttama tai edes pahentama. Voidaan kuitenkin sanoa melko suurella varmuudella, että lataamme panoksia entistä vakavammille myrskyille tulevaisuudessa, sanoo Steffen.

Steffenin mukaan yksi varma ilmastonmuutoksen mukanaan tuoma vaikutus on merenpintojen nousu. Korkeampi merenpinta aiheuttaa yhä korkeampia rantatyrskyjä, jotka vyöryvät sisämaahan tsunamin tavoin. Taclobanin tuhon kaltaiset onnettomuudet lisääntyvät, Steffen arvioi.

IPCC arvioi, että tulevan vuosisadan aikana merenpinta saattaa nousta 26–62 senttiä.

Ilmastonmuutos muuttaa myös myrskyjen reittejä yhä pohjoisemmaksi. Filippiineillä taifuuneja rantautuu useita joka vuosi, mutta viime vuosina niitä on rantautunut myös alueille, joihin hirmumyrskyt eivät aiemmin ulottuneet. Esimerkiksi Mindanaon alue on kokenut viime vuosina useita hirmumyrskyjä, kun aiemmin siellä ei ollut niitä laisinkaan.

– Aiemmin ne eivät koskaan ulottuneet Cebuun eivätkä taatusti Davaoon. Nyt ne saavuttavat nämä alueet, sanoi Maailman luonnonsäätiön WWF:n Filippiinien-johtaja Jose Maria Lorenzo Tan.

Lähteet: Reuters