1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Puheohjelma on sokean tietokoneenkäyttäjän paras kaveri

Aikuisena sokeutunut Anni Väänänen käyttää tietokonetta puheohjelman avulla. Nykytekniikasta on näkövammaiselle paljon hyötyä, mutta mukana tulee myös kustannuksia.

Tietokoneeseen liitettävä pistekirjoitusnäyttö. Kuva: YLE

Ruokolahtelainen Anni Väänänen ei ole ollut aina sokea. 25-vuotias nainen sokeutui noin seitsemän vuotta sitten.

Sokeudestaan huolimatta Väänänen on erittäin hyvä käyttämään tietokonetta. Kiitos siitä kuuluu peruskouluaikaiselle opettajalle, joka oli kiinnostunut tietokoneista.

- Hän vaati, että meistä jokainen kävi konekirjoituskurssin. Hän oli todella tarkka siitä, että jokainen osasi käyttää kymmensormijärjestelmää. Minun mielestäni se oli todella hyvä. Nyt kun osaa sujuvasti tietokoneen näppäimistön ulkoa niin se helpottaa myös kirjoittamista ja muuta käsittelyä, Väänänen kertoo.

Kymmensormijärjestelmän osaamisen ansiosta Väänänen voi käyttää tavallista tietokoneen näppäimistöä.

- Jotkut sokeat liimaavat näppäimistöön kohokirjoitusmerkkejä. Minä en ole kokenut sitä tarpeelliseksi.

Visuaalisuus puuttuu

Väänäsen apuna tietokoneen käytössä on Kelan myöntämä puheohjelma, joka muuttaa puheeksi kaiken näytöllä olevan tekstin.

Nuori sokea nainen pystyy käyttämään tietokonetta lähes rajattomasti. Visuaalisia juttuja hän ei voi tehdä.

- Nuorena pelattiin esimerkiksi Tetristä ja siinähän näön käyttäminen on ehdoton. Semmoista ei pysty enää tekemään ollenkaan. En koe sitä tarpeelliseksikaan, mutta esimerksi laskujen maksaminen luonnistuu oikeastaan normaalisti, Väänänen havainnollistaa.

Väänäsen tietokone on hänen omien sanojensa mukaan todella vanha pc, joka ensi keväänä lopettaa päivitykset. Uuden hankkiminen on siis edessä.

Tietokoneen avulla kirjojen pariin

Näkövammaiselle äänet ovat tärkeitä ja esimerkiksi äänikirjat avaavat ovia tarinoiden maailmaan. Anni Väänänen saa äänikirjoja kuunneltavakseen netin kautta. Postitse cd-levyillä tulevat äänikirjat ovat Väänäselle historiaa.

- Kirjat tilataan nyt suoraan tietokoneelle ja siitä voi muistikortin kautta siirtää matkakuuntelulaitteelle. Voi vaikka lenkillä ollessaan kuunnella kirjoja.

Nykytekniikasta on näkövammaiselle apuna, mutta mukana voi tulla myös kustannuksia. Väänänen mainitsee esimerkkinä puhelimen. Jos puhelimeen haluaa riittävän kattavan puheohjelmiston, nostaa se puhelimen hintaa.

- Peruskäyttöön sopivat puhelimet ovat yli 600 euroa tällä hetkellä. Ei sitä puhelinta halua jokaisen pienen uudistuksen tai värin perusteella vaihtaa, Väänänen mainitsee.

Tällä viikolla vietetään Sokeain viikkoa.