Hyppää sisältöön

Kaisa Salmen ylistetty sisällissotaperformanssi sai arvoisensa tunnustuksen

Lahden kaupunki myönsi taiteilija Kaisa Salmelle tunnustuspalkinnon Fellmanin pelto -performanssista. Valintatyöryhmän mukaan teos toi tieteen tekemiseen uutta näkökulmaa ja osallisti kansalaisia.

Kuva: Tanja Perkkiö / Yle

Kaisa Salmen Fellmanin pelto -performanssi on palkittu Lahdessa Vuoden 2013 korkeakoulutekona.

Huhtikuussa järjestetty taidetapahtuma on Salmen väitöstutkimuksen taiteellinen osa. Hän tutkii Aalto-yliopistossa osallistavalla taideteoksella puhumattomuuden kulttuuria ja historian kieltämistä.

Salmi selvitti, miten sisällissodan traumat vaikuttavat 95 vuoden jälkeen ihmisessä, suvussa, kaupungissa ja valtiossa, ja voiko taideteos puhdistaa ahdistavia muistoja. Salmen teos, Fellmanin pelto, oli elävä muistomerkki alueen vuoden 1918 tapahtumille. Osallistujat kokivat yhteisöllisyyttä ja saattoivat käsitellä suhdettaan historiaan.

Tunnustuspalkinnon valintatyöryhmän mukaan Kaisa Salmen performanssi tuo tieteen tekemiseen raikkaan näkökulman ja selvittää, miten kansalaiset osallistetaan tieteelliseen suoritukseen.

Lahden kaupunki myöntää joka vuosi 4 000 euron arvoisen palkinnon yhdelle tai usealle organisaatiolle tai yksittäiselle henkilölle tuloksellisesta ja pitkäjänteisestä työstä tai lupaavasta avauksesta korkeakoulutuksen alalla.