Suomi voisi olla luomun mallimaa, jos haluttaisiin - tahtoa on, mutta jälkeen on jääty

Lähimarketin luomutarjonta saattaa riippua siitä, ovatko luomutuotteet kaupassa imagon vuoksi vai siksi, että niitä kysytään, niitä on järkevä määrä ja tuotteet kiertävät. Luomuliiton puheenjohtaja Jukka Lassila uskoo, että kovalla kirillä Suomi voisi päästä Itävallan rinnalle luomun edelläkävijäksi.

Kotimaa
Jukka Lassila
Jukka LassilaSatu Haapanen / Yle

- Suomen tahtotila on sellainen, että meillä voisi olla mahdollisuuksia luomumaaksi. On silti myönnettävä, että kirittävää meillä kyllä on, sanoo Jukka Lassila. Hänen mukaansa Ruotsi on jo mennyt Suomen ohi. Kukkulan kuninkaana luomun ykkösmaa on Itävalta.

- Itävalta on Euroopan ykkösesimerkki. Heillä on selkeät tavoitteet ja he ovat ne saavuttaneetkin.

Jukka Lassila kiittää suomalaisia viljelijöitä: - He uskovat aika hyvin luomuun. Tuotantoalat kasvavat vuosittan. Usko kuitenkin hiipuu, jos kuluttajat eivät innostu.

- Kuluttajilla täytyy olla halu syödä luomuruokaa, jotta tuotantoa voidaan kehittää.

Ruokakauppojen luomutarjonta on Jukka Lassilan mielestä kohentunut. - Muitakin tarjontamalleja on silti luotava, jotta paikallisia kotimaisia luomutuotteita saadaan myyntiin.

Luomua imagon vuoksi?

Kauppojen luomutuotevalikoima vaihtelee paljon. Syy voi olla paitsi tarjonnassa, myös kauppiaassa.

- Kaikissa kaupoissa luomutarjontaan ei ole panostettu, tavara ei liiku nopeasti eikä pysy tasokkaana. Kuitenkin on myös niitä kauppiaita, jotka haluavat panostaa luomuun. Silloin kaupassa on ensiluokkaisia tuotteita esillä sopiva määrä. On myös niitä kauppoja, joissa luomutuotteet ovat esillä vain siksi, että voidaan sanoa tarjolla olevan luomua. Silloin luomu on enemmänkin imagotekijä.

- Luomutuotteet ovat kieltämättä edelleen jonkin verran kalliimpia kuin muut tuotteet. Hintoja voi hillitäkin, esimerkiksi luomuruokapiirit ovat pitäneet hinnat hyvin hallinnassa.

Eteläsavolaisen luomun mahdollisuus on Jukka Lassilan mukaan tuotannon monipuolistamisessa.

- Meillä on pulaa esimerkiksi avomaan vihanneksista. Maatalouspolitiikka ei ole ollenkaan tukenut kehittymistä, mutta Etelä-Savossa on hyviä vihannestuottajia. Se voisi olla mahdollisuus.

Vuoden luomupäiviä vietetään tiistaina ja keskiviikkona Mikkelissä. Teemana on "pellolta lautaselle".