Ehdokas ohittaa puolueet eurovaaleissa

Äänestäjistä isolle osalle ehdokas merkitsee eurovaaleissa puoluetta enemmän. Luku on niin iso, että vaalit saattavat ratketa juuri niiden äänestäjien valintoihin, jotka painottavat ehdokasta puolueen sijaan.

politiikka

Yli kolmannes suomalaisista pitää eurovaaleissa ehdokasta puoluetta tärkeämpänä. Vastaavasti neljännekselle puolue on tärkeämpi ja noin 30 prosentille molemmat ovat yhtä tärkeitä.

Varmuudella eurovaaleissa äänestävistä valtaosalle puolue on ainakin yhtä tärkeä kuin ehdokas. Silti heistäkin noin 27 prosenttia sanoo pitävänsä ehdokasta puoluetta tärkeämpänä, ainakin vähän.

Puoluebarometrin julkaissut TNS Gallup Oy arvioi kyselyn tulosten perusteella, että eurovaalien tuloksen saattavat ratkaista ne äänestäjät, jotka valitsevat ehdokkaan välittämättä puolueesta.

Puoluebarometri 2013 kertoo myös, että nuoret valitsevat herkemmin ehdokkaan kuin puolueen. Samaa tekevät opiskelijat ja alemmat toimihenkilöt. Iän myötä puoleen merkitys nousee kuitenkin niin, että eniten puoluetta painottavat 31-39-vuotiaat.

Valtaosa haluaisi muuttaa unionia

Kyselyyn vastanneista kaksi suomalaista kolmesta haluaisi muuttaa äänestämällä EU:n toimintaa.

Lisäksi lähes sama määrä vastanneista, 61 prosenttia, haluaa muutoksia kriisimaiden tukipolitiikkaan. Etenkin perussuomalaiset ja keskustan kannattajat haluavat muutosta tähän asiaan.

Lisäksi kysely kertoo, että kaikkien puolueiden tukijoissa on paljon heitä, jotka haluavat muuttaa unionin toimintaa tai kriisimaiden tukipolitiikkaa.

Toisaalta kaksi vastaajaa viidestä kertoo, että heitä motivoi äänestämään tuki Suomen nykyiselle linjalle EU:n talousvaikeuksissa.

Protestoimaan haluaa äänestämällä lähteä kaksi vastaajaa viidestä, varsinkin perussuomalaisten kannattajat ovat protestilinjalla.

TNS Gallup teki tutkimuksen 25.-31. lokakuuta välisenä aikana GallupKanavalla. Haastateltuja on 1 042 ja kyselyn virhemarginaali on kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

Kokoomus, SDP, perussuomalaiset, keskusta ja vasemmistoliitto ottivat osaa tutkimuksen toteuttamiseen.