1. yle.fi
  2. Uutiset

Hannu Raittila: Kirjalle on erittäin tärkeää päätyä Finlandia-ehdokkaaksi

Hannu Raittila on kolmatta kertaa kirjallisuuden Finlandia-palkintoehdokkaana. Raittila on voittanut palkinnon jo kerran aikaisemmin, vuonna 2001 teoksella Canal Grande.

kulttuuri
Hannu Raittila
Jyrki Valkama / Yle

Kaarinan Piikkiössä asuva kirjailija Hannu Raittila on myönteisesti yllättynyt päädyttyään jälleen kerran ehdokkaaksi tämänvuotiseen kirjallisuuden Finlandia-palkintoon. Raittilan mielestä ehdokkuus on tärkeää paitsi kirjailijalle ja ennen kaikkea itse kirjalle. Raittilalle tämänkertaisen ehdokkuuden toi romaani Terminaali.

- Kirjalle on erittäin tärkeää päätyä Finlandia-ehdokkaaksi. Ehdokasasettelulla on suuri kirjan myyntiä ohjaava vaikutus, sanoo kirjailija Hannu Raittila.

Lentokentät ovat romanttisia

Hannu Raittilan kirjan keskeisiä tapahtumapaikkoja ovat lentokentät. Siitä kirjan nimikin Terminaali.

- Se oli alun perin vain työnimi, mutta kustantajakin tämän nimen monimerkityksellisyyden vuoksi mieluusti hyväksyi sen kirjan lopulliseksi nimeksi.

Tämän romanttisen ulottuvuuden vuoksi kirjan keskeisiksi henkilöiksi tulivat nuoret tytöt.

Hannu Raittila

Hannu Raittilan mielestä lentokentät ovat vieneet nykyaikana juna-asemilta ja laivasatamilta lähtemisen ja saapumisen romanttisen tyyssijan ihmisten mielissä.

- Tämän romanttisen ulottuvuuden vuoksi kirjan keskeisiksi henkilöiksi tulivat nuoret tytöt, jotka kiertävät ympäri maapalloa lentokentiltä käsin, Hannu Raittila sanoo.

Vaimo ei lähde maailmanympärimatkalle

Finlandia-palkinnon arvo on tänä vuonna 30 000 euroa. Vaikka palkinto tulisikin, Raittila ei lupaa viedä vaimoaan, kirjailija Leena Landeria maailmanympärimatkalle.

- En vie, koska hän ei siihen missään tapauksessa suostuisi, Hannula Raittila naurahtaa.

- Mutta jollekin matkalle vien aivan varmasti.

Lue seuraavaksi