Pilaantunut maa huuhdellaan ilmalla puhtaaksi

Tampereen Epilässä sijaitsevalle Abloyn vanhalla tontilla työstettiin metallia sadan vuoden ajan. Tehtaan lähdettyä jäljelle jäi pilaantunut maa, jota uusi omistaja YIT puhdistaa In Situ -menetelmällä.

Kotimaa
Abloy Tampere tehdasalue, konttorirakennus.
Tehtaan alla oleva maaperä puhdistetaan ja tilalle kaavaillaan asuinrakennuksia.Petri Aaltonen / Yle

Sata vuotta metallityötä samalla tontilla näkyy myös maaperässä. Tampereen Tohlopinrannassa Abloyn entisen tehtaan maaperästä otetuista näytteistä löytyi raskasmetalleja, liuottimia ja polttoaineita. Jotta tonttia voitaisiin taas käyttää, on YIT:n puhdistettava tontin maaperä.

Tontin puhdistusjärjestelmän asennukset ovat jo alkaneet. Kevyemmin saastuneet maamassat puhdistetaan ilmalla huuhtelemalla In Situ -menetelmällä paikan päällä. Raskaammin saastuneilta alueilta maaperästä kaivetaan pilaantunutta maa-ainesta ja vaihdetaan tilalle puhdasta maata.

- Se on ympäristölle kevyempi ja meluttomampi vaihtoehto, sanoo YIT:n projektipäällikkö Tero Karislahti.

Huokoskaasutekniikkaan perustuvassa puhdistusmenetelmässä maahan porataan putkia, jotka yhdistetään alipaineimuriin. Pilaantunut maa-aines huuhdellaan ilmalla niin monta kertaa, että maasta otettavat koenäytteet ovat puhtaita.

Maata huuhdellut saastunut ilma ohjataan puhdistusyksikköön, jossa aktiivihiilisuodattimet keräävät liuotinpitoisesta maa-aineksesta ironneet epäpuhtaudet.

Työ etenee hitaasti pala palalta

In Situ -menetelmällä maaperän puhdistus kestää tavallista pidempään, eivätkä sen kokonaiskustannukset ole projektin ensimetreillä vielä selvillä. Puhdistettavalta alueelta otetaan työn edetessä näytteitä, joiden tulosten perusteella selviää varsinaisen puhdistusprosessin kesto ja hinta.

- Arviolta projekti tulee kaikkiaan maksamaan muutaman miljoonan, suunnilleen vuoden kuluttua tiedämme kustannuksista enemmän, sanoo projektipäällikkö Tero Karislahti.

Menetelmää on käytetty Suomessa aiemminkin, mutta varsinkin Keski-Euroopassa sitä on testattu tiheäasutetuilla keskusta-alueilla.

YIT on ideoinut Mediapoliksen naapurissa sijaitsevalle tontille asuntoja, joskaan varsinaisia suunnitelmia alueesta ei ole tehty.