1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Pyhäselän vankila lakkautetaan – Pelson, Keravan ja Kestilän vankilat säilyvät

Pohjois-Karjalassa sijaitseva Pyhäselän vankila lakkautetaan. Vankilatoiminnasta luovutaan vuonna 2020. Sen sijaan lakkautuslistalla olleet Pelson, Keravan ja Kestilän vankilat säilyvät esityksen mukaan jatkossakin. Pyhäselän lakkauttamista perustellaan muun muassa peruskorjaustarpeella.

Pyhäselän vankila sijaitsee Joensuun Hammaslahdessa. Kuva: Ilari Papinniemi / Yle

Joensuusta noin 20 kilometrin päässä sijaitseva Pyhäselän vankila on ainut Suomessa lakkautettava vankila. Vankila lakkautetaan vuonna 2020. Alun perin kaavailltu lakkautus piti toteuttaa 5 vuotta myöhemmin.

Lakkautusuhan alla olleet Pelson, Keravan ja Kestilän vankilat säilyvät esityksen mukaan jatkossakin.

Vankiloiden tulevaisuus on tuotu esille Rikosseuraamuslaitoksen (Rise) tiistaina oikeusministeriölle toimittamassa vuoteen 2025 ulottuvassa toimitilavisiossa.

Väestöennusteen mukaan väkiluku Pohjois-Karjalassa alenee, ja samalla vankimääräkin vähenee. Vankilarakennus on jo nyt osin taloteknisesti vanhentunut, ja peruskorjaus olisi aloitettava vuoteen 2025 mennessä. Rikosseuraamuslaitoksen (Rise)

Vankilan henkilöstölle pyritään löytämään jatkopaikkoja muista yksiköistä.

Vangit voidaan sijoittaa alueen muihin vankiloihin. Mikkelin vankilan peruskorjaus on käynnissä, ja sen valmistuttua alueen suljettujen paikkojen määrä nousee 58:lla.

Muita laitoksia kehitetään

Pelson vankilan investointi toteutetaan suunnitellusti eli keskusrakennus ja selliosasto  peruskorjataan,  selliosasto yksi puretaan eikä avolaitosta rakenneta. Väestöennusteen mukaan Oulun seudun väkiluku kasvaa, joten alueella tarvitaan vankipaikkoja.

Laukaan vankilan toiminta siirretään Jyväskylään, johon perustetaan kampus yhdessä yhdyskuntaseuraamustoimiston kanssa vuoden 2016 aikana. Saatujen kokemusten perusteella arvioidaan, tuoko kampusten perustaminen synergiaetuja ja ovatko ne toiminnallisesti perusteltuja.

Synergiaetujen ja kustannussäästöjen saamiseksi myös Joensuuhun ja Mikkeliin suunnitellaan perustettaviksi kampukset. Joensuun kampuksen muodostaisivat Joensuun yhdyskuntaseuraamustoimisto ja Juuan vankilan korvaava laitos.

Mikkelin kampukselle tulisi Mikkelin yhdyskuntaseuraamustoimisto ja Sulkavan vankilan korvaava laitos.

(Lisätty muiden vankiloiden toimitasuunnitelmat klo 15.30. )