Kenttäpoliisit ihmeissään uudistuksesta: lisää hallintoa – vähemmän partiointia

Poliisihallinnon uudistus tuo lisää päälliköitä ja kasvattaa esikuntia poliisilaitoksiin, mutta kenttätyö uhkaa romahtaa säästöpaineiden takia. Itä-Suomessa poliisijärjestöjen edustajat ihmettelevät uudistusta.

poliisi
Poliisin merkki moottoripyörässä.
Nina Keski-Korpela / Yle

Poliisihallinnon uudistus tuo lisää päälliköitä ja kasvattaa esikuntia poliisilaitoksiin, mutta kenttätyö uhkaa romahtaa säästöpaineiden takia.

Uudistuksen arkkitehdit poliisihallituksessa ja sisäministeriössä lupaavat, että muutokset eivät vaikuta poliisipalvelujen alueelliseen saatavuuteen. Poliisijärjestöjen edustajat Itä-Suomessa ovat kokonaan toista mieltä miljoonan euron säästövaateiden edessä.

- Ensi vuonna määräaikaisia paikkoja ei täytetä, ei myös eläköityvien paikkoja. Se tarkoittaa noin 25–30 prosenttia pois partioiden määrästä Itä-Suomessa, sanoo Suomen poliisijärjestöjen liiton Itä-Suomen aluetoimikunnan puheenjohtaja Severi Savolainen.

Savolaisella on myös selvä näkemys tulevien vuosien suunnasta yleisemminkin.

- Poliisipartiot keskittyvät suuriin taajamiin eli Kuopioon, Joensuuhun ja Mikkeliin. Siitä voi kukin voi kuvitella, mitä se merkitsee haja-asutusalueilla.

Palkkaerot jopa 1500 euroa kuukaudessa

Kenttäpoliiseja närästävät tekeillä olevassa hallintouudistuksessa myös palkka-asiat.

- Poliisihallitus on antanut ohjeeksi sen, että mikäli töiden vaativuus kasvaa, se pitää huomioida palkassa. Mutta silti osalla töiden vaativuus kasvaa, mutta palkka pienenee, Savolainen sanoo.

Vastaavasti "alemmalle tasolle" siirtyvä hallintopoliisi voi saada hyvinkin korkeaa aiemman työtehtävänsä mukaista palkkaa. Räikeimmillään palkkaerot voivat olla jopa 1500 euroa kuukaudessa.

Kuopiolainen komisario Heikki Mansikka-aho tekee parhaillaan väitöskirjaa poliisin hallintouudistuksesta.

- Näissä uusissa poliisilaitoksissa on 10–12 erilaista päällikköä, sen lisäksi niissä on hyvin masiiivinen ja kapea-alainen esikunta.

Pohjois-Savon poliisiyhdistyksen varapuheenjohtaja, kuopiolainen ylikonstaapeli Juha Taskinen summaa poliisihallinnon uudistuksen käytännön kannalta.

- Me teemme työtä kansalaisia varten. Sitä näkökulmaa en millään näe tässä uudistuksessa. Kiireellä tämä on tehty, Taskinen toteaa.

Poliisihallinnon uudistuksessa on menossa nyt jo kolmas kierros. Ensi vuoden alusta poliisilaitosten määrää vähennetään koko maassa 24:sta 11:een ja liikkuva poliisi yhdistyy paikallispoliisiin.