1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Nuoret: Luonnon huonoin puoli on sää

Päijäthämäläisillä nuorilla on vahva suhde luontoon. Vain kymmenen prosenttia ilmoittaa, ettei luonto kiinnosta ollenkaan. Perinteiseiset luontoharrastukset eivät kuitenkaan kiinnosta nuoria samalla tavalla kuin varttuneempaa väkeä, vaan luontoon mennään uimaan, lenkkeilemään ja ottamaan aurinkoa – mieluiten hyvän sään aikaan.

Kuva: YLE / Anssi Leppänen

Tutkijatohtori Riikka Puhakka kuvaa päijäthämäläisten nuorten luontosuhdetta sanoilla virkistävä, elämyksellinen ja läheinen.

Luonto rauhoittaa, tuottaa iloa ja energiaa sekä vähentää stressiä. Tämä on tuttua myös aiemmista luontosuhdetta käsittelevistä tutkimuksista.

Nuorten mielestä luonto sijaitsee jossain toisaalla, kaupungin ulkopuolella. Kaupungissa ei ole oikeaa luontoa. Perinteiset luontoharrastukset, kuten marjastus, sienestys tai kalastaminen eivät kiinnosta nuoria samalla tavalla kuin varttuneempaa väkeä. Huvi menee hyödyn edelle.

- Lenkkeily, kävely, auringonotto, uiminen ja rannalla oleskelu, mökkeily sekä veneily, Puhakka listaa nuorten luontoharrastuksia.

Nuorten luontosuhde kukoistaa kesällä ja hyvän sään aikana. Luonnon huonoksi puoleksi moni ilmoitti sään sekä kylmyyden, ja suhde hiipuu talvikausina.

Luontokuvaajia on jonkin verran. Hiihtoa harrastaa alle puolet kyselyyn vastanneista.

Luontoilu lisää vastuullista suhtautumista ympäristöön

Kymmenesosalle tutkituista nuorista luonto on yhdentekevä. Suurin osa heistä oli nuoria miehiä.

- Jos kaupungissa asuvalla nuorella ei ole minkäänlaista sidosta maaseutuun, hän ei ehkä pääse vierailemaan luontoympäristössä ja suhde jää syntymättä. Myös muut harrastukset ja kaverien esimerkki vaikuttavat.

Puhakka arvelee, että niiden joukko, joilta luontosuhde puuttuu, saattaa kasvaa, kun yhteiskunta kaupungistuu entisestään.

Jos kaupungissa asuvalla nuorella ei ole minkäänlaista sidosta maaseutuun, hän ei ehkä pääse vierailemaan luontoympäristössä ja suhde jää syntymättä.

Riikka Puhakka

Jokainen ansaitsee kuitenkin luontosuhteen, koska luonto vaikuttaa niin suotuisasti ihmisen hyvinvointiin.

Puhakka puhuu myös ympäristövastuullisuuden merkityksestä. Luontosuhteesta on linkki ympäristönsuojeluun ja asenteisiin.

- Luonnossa liikkuminen lisää herkkyyttä eli empaattista ja vastuullista suhtautumista ympäristöön.

Mikä sitten neuvoksi, jos haluaisi tuupata nuorta innostumaan luonnosta?

Vanhempien ja isovanhempien esimerkki on joka tapauksessa tärkeä. Nuorta ei ensimmäisenä tarvitse raahata eräretkelle tai marjametsään. Luontoa löytyy kaupungistakin.

- Voi etsiä uudenlaisia luontoharrastuksia. Esimerkistä käy geokätkentä, jossa liikutaan luonnossa ja hyödynnetään teknologiaa, Riikka Puhakka vinkkaa.